Komoly baj van a magyar erdőkben: nincs mese, lépni kell

HelloVidék2019. október 8. 08:15

A napokban jelent meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legfrissebb tanulmánya, mely szerint rengeteg európai fafajta kerülhet rövid időn belül kihalás szélére a klímaváltozás miatt. Hogy érinti ez hazánkat és mely fajták vannak már most veszélyben? Mit tehetünk a súlyos károk elkerülésének érdekében? Ennek járt utána a HelloVidék.

A napokban jelent meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legfrissebb tanulmánya, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az általuk összeállított vörös listára olyan fafajták kerültek fel, mint például a hazánkban is megtalálható vadgesztenye. Ahogy a tanulmányban olvasható, hogy 454, elsősorban Európában ismert fafajt vizsgáltak.

Ezek közül 265 nem fordul elő más kontinensen, és ezeknek a fajoknak az 58 százaléka veszélyeztetett, 15 százaléka pedig súlyosan veszélyeztetett, tehát a kihalás fenyegeti. Ennek okaként legfőképpen a fakitermeléseket, az invazív fajok betelepítését és a városfejlesztéseket nevezték meg. Úgy vélik, ezek a folyamatok vezetnek oda, hogy Európában kihalás szélére kerülnek olyan fajok is, mint a vadgesztenye.

Hogy mit tehet Magyarország a katasztrófa elkerülése érdekében, a HelloVidék cikkéből kiderül!

Címkék:
utazás, erdő, klímaváltozás, hellovidék,