Kiadták a riasztást: perzselő hőség várható, de nem ússzuk meg a zivatart sem

Pénzcentrum2019. június 27. 09:30

Tetőzik a hőség csütörtökön: átlagban 32-37 fok is lehet a legmelegebb órákban. Másodfokú hőségrisztás van érvényben Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben, tehát a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakul.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg is elsőfokú riasztás van érvényben, itt 25 fok felett lesz a napi középhőmérséklet. Tivatarok is várhatók, miután délután megérkezik a hidegfront: Pest és Bács-Kiskun megye kivételével a többi megyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, amelyek környezetében viharos (65-90 km/h) széllökés, jégeső (<2 cm átmérő) és lokálisan felhőszakadás (10-20, keleten akár >30 mm csapadék) előfordulhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. Keleten néhol heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 km/h feletti széllökés, valamint nagy méretű jég (>2 cm átmérő) is társulhat.

Címkék:
utazás, szél, időjárás, kánikula, hőség, hőmérséklet, eső, zápor, penzcentrum, meleg,