Döntött az EU: új sebességkorlátozás jön Magyarországra is

Pénzcentrum2019. április 17. 10:57

Az új autókat 2022 májusától kötelező felszerelni bizonyos életmentő technológiákkal, például intelligens sebességszabályzóval és fejlett vészfékező rendszerrel - írja az Infostart az Európai Parlament döntése alapján.

Az Európai Parlament döntése alapján az új járművekbe kötelezően beszerelendő, fejlett rendszerek az alábbiak:

  • intelligens sebességszabályzó rendszer
  • indításgátló alkoholszonda (alcolock) előkészítése
  • a sofőr fáradékonyságát és figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszerek
  • vészfékjelzés
  • tolatóradar
  • esemény-adatrögzítő (azaz fekete doboz).

- vette sorra a portál. Érdemes megjegyezni, hogy az intelligens sebességszabályzó becslések szerint 20 százalékkal csökkenti a közúti balesetből származó halálesetek számát. Az új személyautókba és könnyű haszongépjárművekbe ezenkívül fejlett vészfékezési rendszert (ez a teherautók és a buszok esetében már most is kötelező) és vészhelyzetben működésbe lépő sávtartó rendszert is be kell majd szerelni.

Lecserélnéd a régi autót? Válogass az autóhitelek között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A legtöbb fenti technológia bevezetése az új modellekben már 2022 májusától, 2024-től pedig az összes létező modellben kötelező.

Az új szabályok a passzív biztonsági követelményeket, többek között a törésteszteket és a szélvédők minőségi előírásait is szigorítják annak érdekében, hogy a gyalogosok és biciklisek baleset esetén kevésbé súlyos sérüléseket szenvedjenek. A gumiabroncsok típusjóváhagyásához a használt abroncsok tesztjére is szükség lesz.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, európai parlament, törésteszt, utasbiztonság, vészfékjelzés,