Mi van itt? Rengeteg pénzt tapsolnak el áprilisban a magyarok

Gosztola Judit2019. április 14. 07:02

Húsvétkor aki megteheti, útnak indul, és nagyjából mostanra már meg is teltek a hazai szállodák. Utánajártunk, melyek a legnépszerűbb úti célok, és annak is, vajon tényleg csak a pihenőkártyák zsebeiről költjük a pénzt?

2019 februárjában a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 7 százalékkal emelkedett. Feltehetően a növekedés folytatódik.

Mióta a Nagypéntek is szabadnap, egyre többen használják ki ezt a 4 napot valamilyen pihenésre.

Húsvétkor, aki megteheti, az otthonán kívül, jellemzően valamelyik magyarországi szállodában tölti a négynapos ünnepet. A vidéki szállodákba tipikusan magyar vendégek érkeznek nagy számban ilyenkor, főként olyan környezetben, melyek ideálisak a pihenésre: döntően a gyógy- és wellness szállodákba. Ezek a ilyenkor 90 és 100 százalék közötti foglaltsággal üzemelnek.

 - mondta el a Pénzcentrumnak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója. 

Tehát továbbra is sokan választják az itthoni pihenést az Utazzitthon.hu adatai alapján az előző évekhez hasonlóan 

idén is "teltházas" lesz a húsvét a hazai szállodákban, ez már az ünnep előtti hetekben is jól látszik.

A március hosszú hétvége forgalmához viszonyítva az áprilisi hosszú hétvége sokkal élénkebb, ami valószínűleg a barátságosabb (nagyobb a valószínűsége a jó időnek) időjárásnak is köszönhető.

2018-hoz képest idén sokkal korábban beteltek a felkapott régiók szálláshelyei, aki utolsó hetekre hagyta a szobafoglalást az nagy valószínűséggel nehezen találja meg a megfelelőt. Árak tekintetében átlagosan 5 -10 százalék körüli áremelés volt a jellemző, az időtartamot tekintve a 3 éjszakás foglalások vannak többségben - mondta el Nagy Viktória, az Invia marketing menedzsere.

Hová utazunk?

Akár csak tavaly, idén is Nyugat-Dunántúl a legkeresettebb, a szálláshelyek típusát figyelembe véve pedig egyértelműen a széleskörű szolgáltatást kínáló wellness szállodák viszik a prímet, de egyre népszerűbbek a családias hangulatot kínáló panziók is - derül ki az Invia belföldi partnere, az Utazzitthon.hu adataiból.

Loading...

A legkeresettebb desztinációk a fürdővárosaink, ezek között is élen jár Hajdúszoboszló, de Hévíz, Harkány és Sárvár is dobogós. A főváros környékére látogatók Visegrád, Esztergom és Cegléd wellness szállodáit választották előszeretettel.

És bár idén későbbi időpontra esik az ünnep, még sem sikerült előkelőbb helyre kerülnie a balatonirégiónak, akik mégis a tó partján ünnepelnének, ők főként Siófokot, Balatonfüredet és Zamárdit választják, feltehetően azért mert itt a megbízható wellness hotelek száma is magasabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mégis miből?

Egy ilyen utazás azonban nem olcsó mulattság, 4 fő egy 3 csillagos szállodában mindenfajta megerőltetés nélkül el tud költeni 200 ezer forintot 3 nap alatt. De mégis miből utaznak ennyien.

A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Tehát akkor pihenőkártyával utaznak a magyarok - gondolhatnánk. Ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

Kérdésünkre, hogy milyen mértékben befolyásolja a SZÉP Kártya a belföldi vendégéjszakák számának alakulását, Kovács István elmondta:

"Folyamatosan készítünk elemzéseket, figyelmemmel kísérjük a kártyák használatát, és ezekből az derül ki, hogy a belföldi szállodákban fizetett szállásdíj bevételnek éves átlagban a 20 százalékát fizetik SZÉP Kártyával. Lehetséges, hogy húsvétkor ennek az aránya valamivel magasabb lesz. Hangsúlyozta, hogy 

a belföldi vendégéjszakák száma azért emelkedik, mert egyre szélesebb az a társadalmi réteg Magyarországon, amelyik megteheti, hogy szállodában, panzióban töltse a szabadságát. Ebben segíti őket a pihenőkártya.

Ennek ellenére idén februárban már érezhető volt, a törvénymódosítás hatása, hiszen 15,6 százalékkal magasabbak voltak pihenőkártya-költések - olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében. Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételének növekedési üteme 7,2 százalékos volt, és elérte a 30 milliárd forintot.

Ezt erősíti meg az is, hogy 2019 első negyedévében a Szallas.hu-n foglalt szállások 11,2 százalékánál jelölték meg előzetesen a SZÉP-kártyás fizetési módot - mondta el a Pénzcentrumnak Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere.

Címkék:
utazás, szálloda, hosszú hétvége, húsvét, belföld, nagypéntek szabadnap,