Berágott az EU: új sebességkorlátozó rendszer jöhet Magyarországra is

Pénzcentrum2019. március 28. 09:02

Egy EU-s bizottsági javaslat szerint azonban 2022-től számos biztonsági eszközt kötelezővé tenne az új autókban, köztük egy sebességkorlátozó rendszert is - számolt be az RTL Híradó.

Évente Magyarországon mintegy 16 500 személyis sérüléses baleset történik, és ezeknek a baleseteknek nagyjából egyharmadában a sebesség helytelen megválasztás a baleset elsődleges oka

- mondta el az RTL-nek Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője. A gyorshajtásból származó baleseteket úgy látszik, hogy az EU is megelégelte, ezért egy EU-s bizottsági javaslat szerint 2022-től számos biztonsági eszközt kötelezővé tenne az új autókban, köztük egy sebességkorlátozó rendszert is - számolt be az RTL Híradó. A javaslat szerint egy műszer figyelné, hogy mennyi a maximum sebesség az adott útszakaszon, és nem engedné, hogy a gépjármű többel tudjon menni. 

Elméletileg a 2022-től életbe lépő rendszer korlátozását felül írhatja majd a sofőr, de kikapcsolni tartósan nem lehetne. Ha pedig valaki notórius gyorshajtó lévén, így is állandóan kijátszaná a rendszert, azt a szintén kötelező adatmentő egység simán lebuktathatja. Ez az adatmentő egység ugyanis a fekete dobozhoz hasonlóan rögzítene minden vezetéstechnikai adatot, figyelné, hogy elkövetünk-e valamilyen szabálytalanságot. 


Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, eu, javaslat, sebességkorlátozás, bizottság,