A rendőrség szerint jogszerű, hogy nem jelentik be előre az ellenőrzéseket

24.hu2019. február 5. 10:02

A rendőrség nem jár el törvénytelenül, amikor nem közli előre a közúti sebességellenőrzések helyét és idejét Óberling József, Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerint - írja a 24.hu.

Tegnap a Pénzcentrumon is megjelent, hogy decemberben hatályon kívül helyezték azt az országos főkapitányi utasítást, amely előírta a rendőrség számára, hogy weboldalán minden hónapban előre közzétegye a közúti ellenőrzési terveit. A rendőrségi törvény azonban továbbra is előírja a közzétételt. Óberling a rendőrségi törvény 42. § (1) bekezdésére hivatkozva azt állította, hogy a tavaly bevezetett gyakorlat viszont teljesen jogszerű.

Eszerint a rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet.

A 3. bekezdés szerint azonban a rendőrség a képfelvevők elhelyezésére, a megfigyelt területre vonatkozó adatokat a központi szerv honlapján közzé kell tennie. Az is szerepel a törvényben, hogy bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt a rendőrség. Az ORFK állítása szerint ugyanakkor nem kötelesek előre bejelenteni a közúti ellenőrzést, sem táblákkal figyelmeztetni rá.

Címkék:
utazás, rendőrség, traffipax, közút, orfk, brfk, rendőr,