Lavinaveszély: lezárták a forgalmas autópályát, rengeteg magyart érint

Pénzcentrum2019. február 2. 17:45

Igen intenzív havazással érkezett meg a mediterrán ciklon az olasz, a karintiai és a szlovén hegyekbe. Az alacsonyabb részeken hatalmas mennyiségű eső esett, a felsőbb régiókban ez a mennyiség hó formájában érkezett meg. A közlekedésben is gondokat okozott a havazás, illetve a lavinaveszély miatt lezárt utak fennakadásokat okoztak - számol be a Síelők.hu oldal. Sok magyart érint a lezárás, mivel szombaton van a turnusváltás.

A Dolomitokban 1600 és 1800 méteres magasságban 60-80 cm hó hullott az elmúlt 24 órában. Cortina d'Ampezzo és a Comelico régió 85 cm friss havat kapott. A magasabb régiókban több síterep 1 méter friss hóról adott jelentést.

A havazás gondokat is okoz. A Dolomitok híres síelős körútját, a Sella Rondát, mindkét irányban le kellett zárni a havazás miatt. A legtöbb helyen 4-es fokozatú lavinaveszély van érvényben. Dél-Tirolban a közlekedésben is gondokat okozott a havazás, illetve a lavinaveszély miatt lezárt utak fennakadásokat okoztak. 

Lavina miatt az A22-es Brenner autópályát Sterzig és a Brenner-hágó között is le kellett zárni. Szerencsére a lavinaveszély miatt az útszakaszt már korábban lezárták, így a lezúduló lavina nem követelt áldozatokat.

Sokan vesztegelnek azonban, köztük sok magyar is, hiszen szombaton van a turnusváltás. 

A Brenner-hágó Ausztria Tirol tartománya és Olaszország Dél-Tirol régiója közötti jelentős közlekedési útvonal, 1374 m tengerszint feletti magasságban fekvő hegyvidéki átkelőhely.

Címkék:
utazás, síelés, veszély,