Ez azért kemény: háromszor annyit keres egy magyar Németországban, mint itthon

Pénzcentrum2019. január 15. 10:03

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok - írja a G7. A németországi magyar munkavallók bruttó bére csökkent ugyan az elmúlt években, a forint euróval szembeni gyengülése miatt még így is nőtt a különbség a kinti és az itthoni magyarok fizetése között.

A németországi magyarok 77 százaléka dolgozik főállásban, a német munkaügyi hivatal adatai szerint számuk évről évre csökkenő mértékben nőtt. 2017-ben a magyar munkavállalók medián bére a német bér 67 százaléka volt, 2008-ban ez még 89 százalékot ért el. Ennek oka az lehet, hogy egyre több alacsonyan képzett magyar megy Németországba dolgozni. A magyarok 2017-es bruttó átlagbére így 2156 euro volt.

A csökkenés ellenére viszont még mindig többet ér a kinti magyarok medián átlagbére, mert a forint eközben folyamatosan veszített értékéből az euróval szemben. Folyó árfolyamon ma 2,2-2,9-szeresét lehet megkeresni Németországban, mint itthon. Egy 2017-es mikrocenzus szerint 240 ezer magyar dolgozik ma Németországban, ezek közül 79 ezer már a német állampolgárságot is megszerezte.

A magyarok foglalkoztatási rátája Németországban magas (57 százalék), nálunk csak a portugálok (59) és a szlovákok (59) dolgoznak többen. A kelet-közép európai munkavállalók közül viszont csak a szlovénok és a csehek keresnek többet, mint a magyarok.

Címkék:
utazás, fizetés, euró, munka, külföldi munka, szlovák, németország, munkavállalás,