Te is így indítod be reggel az autód? Vigyázz, hol teszed, durván megbüntethetnek

hvg.hu2019. január 9. 10:00

Bár Magyarországon nem tilos álló helyzetben melegíteni a motort, sok olyan ország van, ahol igen. Ezek közül ráadásul Ausztriában akár 5 000 eurós (1,6 millió forint) bírságot is kaphatunk a tevékenységért - írja a HVG.

A német autóklub, az ADAC tesztjei azt mutatták, hogy -10 Celsius-fokos környezeti hőmérséklet esetén négy percnyi álló helyzeti motorjáratás után csak -7 Celsius-fokig melegszik a motorolaj, az utastérbe pedig 13 Celsius-fokos levegőt fúj a ventilátor. És ehhez 1 deciliter üzemanyagot fogyaszt el az e közben igen magas károsanyag-kibocsátású autó.

Ettől függetlenül a téli hónapokban sokan mind a mai napig 5-10 percig álló helyzetben járatják a kocsijuk motorját, és csak ezt követően kelnek útra. Ez viszont komoly büntetést vonhat maga után, ha pusztán megszokásból, de nem itthon végezzük ugyanezt a cselekvést.

Ausztriában például 5 000 eurós (1,6 millió forint) pénzbírság is járhat a figyelmetlen autósnak, ez persze a csúcsa a büntetésnek, ehelyett általában 75-150 euróra bírságolnak, ami 24-48 ezer forint. Németországban 10 eurós (3 200 forint) büntetés jár az álló helyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (17 000 forint) pénzbírságra lehet számítani ilyen helyzetben. 

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, bírság, tél,