Krízis a Holt-Tiszán: veszélyes baktérium miatt tilos fürödni

Pénzcentrum2018. július 19. 11:00

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) és a Csongrád Megyei Kormányhivatal megrendelésére ismételten vízmintát vettek a Mártély holt-tiszai szabadstrandon, a korábban tapasztalt cianobaktérium (kékalga) túlszaporodása miatt. Mivel a veszélyes baktériumok újfent határérték feletti értéket mutattak, a Kormányhivatal felfüggesztette a fürdőhely üzemeltetését.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály Laboratóriumi Osztályán elvégzett vizsgálatok alapján a cianobaktériumok száma a Mártély holt-tiszai szabadstrandon újra határérték feletti volt - írja közleményében a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatása lehet vízi és szárazföldi élőlényekre, valamint az emberi szervezetre. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztálya 2018. július 19-től, azaz mától felfüggesztette a fürdőhely üzemeltetését. Minderről egyeztettek a fürdőhelyet üzemeltető Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt.-vel.

A hivatal felhívta a lakosság figyelmét a fürdési tilalom szigorú betartására.
A borítókép illusztráció.
Címkék:
utazás, nyaralás, strand, nyár, szünidő, fürdés, meleg,