Ilyen egyszerűen fosztanak ki az ATM-nél: videón a csalók legújabb módszere

Pénzcentrum2018. június 21. 17:30

Nyár elején vagyunk, sokaknak még hátra van a jól megérdemelt nyári szabadság. Ebben az időszakban azonban jelentősen megugrik a bankkártyás visszaélések száma, hiszen nyaralás alatt az emberek jobban elengedik magukat, illetve a külföldön nyaralók is egyre gyakrabban használják a plasztikot. Így aztán nem árt áttekinteni, hogy milyen veszélyei vannak a külföldi kártyahasználatnak, illetve mire érdemes odafigyelni?

Külföldi nyaraláskor mindig adódik a kérdés, hogy pénzt váltsunk, vagy inkább kártyával fizessünk? Tény, hogy egyre többen döntenek az utóbbi megoldás mellett, hiszen mindenképpen kényelmesebb - egyúttal megnyugtatóbb is -, ha csak egy plasztikkártya van a zsebünkben, és nem a teljes nyaralásra szánt összeggel kell közlekednünk egy idegen országban.

Ugyanakkor a kártyahasználatnak is vannak veszélyei, ilyenkor sem vagyunk teljes biztonságban. Néhány óvintézkedés megtételével azonban jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk - nevezetesen pénz nélkül maradjunk - egy külföldi országban.

A fő szabályok ugyanazok

A legalapvetőbb biztonsági szabályok tekintetében teljesen mindegy, hogy itthon vagy a határon túl használjuk a kártyánkat: külföldön is figyelnünk kell arra, hogy biztonságos helyen tároljuk a kártyánkat, ne engedjük, hogy az illetéktelen kezekbe kerüljön. Természetesen ez igaz a kártya PIN-kódjára is.

Gyakori hiba, hogy étteremben való fizetéskor a kártyabirtokos odaadja a kártyáját a pincérnek, aki ezt kihasználva tudja lemásolni a plasztikon lévő adatokat. De szintén valós veszély - akárcsak belföldön -, hogy egy ATM-nél lopják el az adatainkat.

Külföldi óvintézkedések

Vannak ugyanakkor olyan óvintézkedések, melyeket kifejezetten a külföldi utazásokat megelőzően kell megtennünk. Először is értesítsük a bankunkat arról, hogy hamarosan külföldre utazunk. Ez azért nagyon fontos, mert a bankok figyelik a kártyás tranzakciókat, és ha azt tapasztalják, hogy szokásainktól eltérő költéseket, készpénzfelvételeket eszközölnek a kártyánkkal, akkor biztonsági megfontolásokból letilthatják azt.

A bankunk ezzel védeni akar minket - illetve magukat -, de nyilván komoly kellemetlenségeket is okozhatnak ezzel, ha emiatt pénz nélkül maradunk. A visszaélések kiszűrése érdekében mi is tehetünk azzal, hogy SMS-értesítéseket kérünk a tranzakciókról, így mi is még idejében kérhetjük a kártya tiltását, amennyiben visszaélésre gyanakszunk.

Szintén fontos, hogy az utazás előtt emeljük meg a limiteket. Lehetséges, hogy itthon elegendő a néhány ezer/tízezer forintos napi limit, de külföldön ez kevésnek bizonyulhat (például a szállás költségeinek rendezésekor). Ezt szerencsére már gyorsan, mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehetjük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztonság kedvéért szintén nem árt, ha két bankkártya is van nálunk nyaraláskor, melyeket érdemes külön helyen tartani. Így akkor sem maradunk pénz nélkül, ha az egyiket ellopnák/elveszítenénk. Ezt elkerülendő érdemes valamennyi készpénzt is magunknál tartani, amit vihetünk magunkkal otthonról is, de érdemes tudni, hogy külföldi ATM-nél is vehetünk fel készpénzt.

Mire figyeljünk az ATM-es készpénzfelvételkor?

Az ATM-es készpénzfelvétel nagy előnye - ahogy már említettük -, hogy nem kell egyszerre akár jelentős összegű valutát magunknál tartani, hanem annyi készpénzt tudunk felvenni, amennyire éppen szükségünk van. Ugyanakkor fontos, hogy résen legyünk, ugyanis a bűnözők a készpénzfelvétel során is képesek ellopni az adatainkat.

Felvétel előtt mindig ellenőrizzük a kártyaolvasót, arra ugyanis - ahogyan az a lenti videón is látható - a csalók olyan plusz alkatrészt képesek rögzíteni, melyeket a gyanútlan szemek észre sem vesznek, ugyanakkor kiválóan alkalmasak a kártyaadataink ellopására. Érdemes az ATM közvetlen környezetét is megvizsgálni, ugyanis szintén bevett csalási módszer, hogy egy rendkívül kicsi, alig észrevehető, előzőleg elhelyezett kamerával rögzítik a csalás elkövetéséhez szükséges adatokat.

Fontos azonban a számlap ellenőrzése is, ugyanis a bűnözők - a kártyaolvasóhoz hasonlóan - ide is képesek olyan plusz alkatrészt elhelyezni, mellyel képesek ellopni az adatainkat. A hamis számlap a megszólalásig hasonlít az eredetire, így a gyanútlan ügyfelek begépelik a PIN-kódjukat, amely így máris rossz kezekbe kerül.

Mi a teendő baj esetén?

Ha észleljük - vagy legalábbis gyanítjuk -, hogy a kártya, esetleg a PIN kód illetéktelen kezekbe került, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha sürgősen letiltjuk a bankkártyánkat. Ezt telefonon keresztül is megtehetjük, éppen ezért a gyors cselekvési képesség érdekében érdemes már előre elmenteni a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát.

Címkék:
vásárlás, utazás, csalás, bankkártya, ATM, nyaralás, lopás, külföld, penzcentrum, készpénzfelvétel, plasztik,