Megszólalt a rendőrség: ezeknek a papíroknak kell az autósoknál lennie május 20-tól

Pénzcentrum2018. május 18. 13:49

Május 20-tól egy újabb papírt kell az autósoknak maguknál tartaniuk, amit be kell mutatniuk ellenőrzéskor - jelent meg minap több portálon is. A hír azonban nem igaz, az ORFK friss tájékoztatása szerint a műszaki vizsgapapír bemutatása csak a jármű honosítási eljárásakor kötelező.

Egy uniós jogszabály miatt, a május 20-tól kiállított műszaki vizsgálati bizonyítványokat (amit a vizsgán állítanak ki) is maguknál kell tartaniuk az autósoknak. Olyannyira kötelező jelleggel, hogy igazoltatáskor ezt a dokumentumot is be kell mutatniuk - hívta fel a figyelmet tegnap a Totalcar.

A szakportálnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az üggyel kapcsolatban azt válaszolta a lapnak, hogy az új uniós irányelv célja, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely országában könnyebben meg lehessen állapítani egy autóról, hogy érvényes-e a műszakija vagy sem. A forgalmi engedélyek országonként mások, a műszaki vizsgabizonyítvány rovatai viszont hasonlóak, bár minden ország a saját nyelvén állítja ki őket.

Az ORFK friss tájékoztatása szerint ugyanakkor a sajtóban megjelent hírek nem helytállóak, a hatóság Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint

a rendelet valóban módosult, de annak helyes jogértelmezése szerint a műszaki vizsgapapír bemutatása csak a jármű honosítási eljárásakor kötelező.

Azaz a rendőrség a közúti közlekedési ellenőrzések során, 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni. Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túl további adatra van szüksége, azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani - írta honlapján a rendőrség.

(A borítókép illusztráció.)
Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, vizsga, forgalmi vizsga, igazoltatás,