Kátyúba hajtottál? Irány az útkezelő, simán fizethetik a károd

Pénzcentrum2018. január 30. 09:30

Magyarországon továbbra is rengeteg úton okoznak gondot a kátyúk. Kevesen tudják azonban, hogy a kátyú okozta károkat adott esetben megtéríti az útkezelő. 2017-ben például a Budapesti Közút 15 millió forint kártérítést fizetett az autósoknak kárigények okán - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Hazánkban továbbra is komoly problémát jelentenek az országszerte jelenlévő kátyúk. Egy-egy véletlen huppanás azonban nem csak a gumit vagy a felnit vághatja haza, hanem bizony futóműhibákat, tengelytörést is okozhat. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ilyen esetekben, ha kár keletkezett az autón, a tulajdonosok kártérítési igényt nyújthatnak be a közútkezelőhöz.

Ennek apropóján az RTL Klub kikérte a Magyar Közúttól és a Budapesti Közúttól is a 2017-es kátyúk okozta kárigények és megtérítésének arányát. A Magyar Közút szerint 2017-ben 666 kárigény érkezett be hozzájuk, melyből 247 esetben fizettek. A Budapest Közúthoz 266 kárigény érkezett, melyet kb. 50 százalékban követett kifizetés,

2017-ben összesen 15 millió forintértékben.

Mindkét útkezelő szerint egyébként évről évre kevesebb kárbejelentés történik. A csatorna által megszólaltatott szakjogász ugyanakkor azt tanácsolja a pórul járt sofőröknek, hogy ha kátyú miatt sérül az autójuk, készítsenek fotókat, de rendőrt is hívhatnak. A lényeg, hogy jól dokumentálható legyen az eset, ugyanis a szakértő véleménye szerint a bírósági tárgyalásokon sokszor hangzik el érvként, egy adott eset kapcsán, hogy nem bizonyítható, "ott" és "az a kátyú" okozta a kárt. Először egyébként érdemes az útkezelőhöz bejelenteni a kérelmet, ha azonban az elutasításra kerül, meg lehet fontolni az ügy bíróságra vitelét.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, közlekedés, út, kátyú, kártérítés, kárigény, úthiba,