Erősen visszajöttek a törökök az idegenforgalomban

Láng Róbert2017. november 11. 15:15

2006 óta osztanak kifejezetten luxusszállodáknak díjat a World Luxury Hotel Awards keretei között. A 2017-es versenyre 25 törökországi szálloda nevezett, ami több mint a versenybe kerülő 15 spanyol vagy 20 olasz szálloda. A számok jól mutatják, hogy a török idegenforgalom minőségi átalakuláson megy keresztül. A 2016-os lokális mélypont után 2017 már egyértelmű a bővülésé.

Erős hullámvasúton járt az elmúlt években a török idegenforgalom. Az évtized elejét jellemző bővülő trend 2016-ban erősen megroppant a Recep Erdogán török elnök elleni puccskísérletet követő bizonytalan időszakban. A világ 6. legjelentősebb turisztikai desztinációjának számító ország ugyanakkor 2017. nyarától maga mögött hagyta a vészterhes időszakot, és a várakozások szerint kb. 30%-os bővüléssel zárhatja az évet.

A bővülés minőségi átalakulással is jár, egyre több a magas csillagszámmal rendelkező luxushotel. A trendet jól kifejezi, hogy 2017-ben már több török szálloda pályázott a World Luxury Hotel Awards díjaira mint spanyol vagy olasz.

Törökországban a turizmus alapvetően két régióra összpontosul. Az egyik a főváros, Isztambul, a másik a tengerparti régió, elsősorban Antalya.

Míg korábban a főváros vitte jellemzően a vezető pozíciót - 2016-ban a különbség még jelentősebb volt -, addig 2017-ben az eddigi statisztikák alapján Antalya lehet a győztes. 2017 első 9 hónapjában több mint 2/3-val több turista érkezett a tengerparti régióba mint 2016-ban, ami óriási növekedés. Míg tavaly szeptemberig nagyjából 5 millió vendég fordult meg, addig idén ugyanabban az időszakban már 8,3 millió.

A kormány sokat megtesz, hogy a kedvelt üdülőővezetekben a biztonság garantált legyen. Ezt személyes élményeinkből is meg tudjuk erősíteni. Nagyobb incidensekről Antalya környékéről nem is hallani, annak ellenére sem, hogy az ország többi részén nagyobb feszültségek is léteznek, a környező államokban pedig nyílt konfliktusok vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Várakozások szerint az idei évben az antalyai régióba több mint 10 millióan érkeznek majd a tengerhez az októberben is 27-28 fokos vizet és a szinte megszakítás nélküli napsütést élvezni. 2018 is nagyon jó éven ígérkezik. Irfan Onal, a török Idegenforgalmi és Kulturális Minisztérium londoni irodavezetőjének nyilatkozata szerint jövő nyárra az előfoglalások mintegy 30%-kal magasabbak mint tavaly ugyanekkor.

Címkék:
utazás, turizmus, törökország, antalya, erdogan,