Dübörög a turizmus: egyre drágábbak a fővárosi szállások

Pénzcentrum2017. október 11. 16:01

Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes vendégforgalom együttesen 3,0 százalékkal nőtt.

Augusztusban három százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma - írja közleményében a KSH.

Ami igazán meglepő, hogy országos szinten 12 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal voltak magasabbak a szállásárak, mint tavaly ilyenkor.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt, a szállodák száma jelentősen nem változottt, idén is 3375 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma kismértékben nőtt, és megközelítette a 99 ezret. A szállodák szobakihasználtsága összesen 3,8 százalékponttal, 59,8 százalékra emelkedett.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (56 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 20 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal bővült.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 19 százalékkal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot

Címkék:
utazás, Budapest, turizmus, idegenforgalom,