Nem sikerül kiszorítani a budapesti taxis hiénákat

hvg.hu2017. október 3. 08:40

Noha a magyarországi taxisrendelet a legszigorúbb Európában, a hiénák továbbra is jelen vannak a piacon - írja a hvg.hu. A taxik számának folyamatos csökkenésével párhuzamosan nő a várakozási idő. Az egyetlen pozitívum, hogy a környező országokkal összehasonlítva a budapesti taxizás még mindig olcsónak számít.

A budapesti taxik számának csökkenése következtében csúcsidőben már 20-30 percre is megnövekedett a várakozási idő. A színvonal romlása azonban nem csak itt figyelhető meg, az is gond, hogy például a kártyaelfogadást és az egyéb minőségi szolgáltatásokat is egyre kevésbé veszik komolyan a taxisok. Eközben a fuvarozók tüntetni készülnek: azt szeretnék, ha lazítanának a környezetvédelmi előírásokon.

A hiénákat a taxistársaságok előbb-utóbb elküldik, de ők ennek ellenére folytathatják tevékenységüket. Vannak olyan vállalkozók, akik heti 40-50 ezer forintért taxinak levizsgáztatott kocsikat adnak bérbe, így hiába vonják meg egy hiéna rendszám alapján kiadott engedélyét, a rendszert ki tudja játszani. Ugyanakkor a taxisoknak csak 10-15 százaléka próbálkozik az utasok lehúzásával, és ezek nem a nagy társaságokhoz tartozó fuvarozók.

A budapesti taxi egyébként olcsónak számít a környező országok áraival összevetve. Európában csak Bukarestben, Athénban, Szófiában, Rigában, Varsóban, Tallinban, Moszkvában és Isztambulban lehet olcsóbban taxizni.

Címkék:
közlekedés, taxi,