Fertőzéspara: afrikai kór terjed Európában

Pénzcentrum2017. szeptember 12. 10:00

Nem adhatnak vért azok, akik bizonyos francia, osztrák vagy román városokban jártak. Bécs is az érintettek között - írja a Magyar Idők.

Az Országos Vérellátó Szolgálat megerősítette, hogy fokozott fertőzésveszély miatt bizonyos városokból érkező potenciális véradók nem adhatnak vért. A franciaországi Toulonban a chikungunya-vírus jelent nagy mértékű kockázatot, míg Burgerlandban, Alsó-Ausztriában és az osztrák fővárosban, Bécsben a nyugat-nílusi láz miatt lépett életbe a korlátozás. A romániai városok közül pedig Bralia, Vrancea és Vanatori került tiltó listára. A fertőzést mindkét esetben szúnyogok terjesztik, és a kritikus időszak október végéig tart.

A magas kockázat miatt elég akár csak egyetlen napot is a fent említett városok valamelyikében eltöltenünk, hogy kiszűrjenek minket a véradóállomásokon. Ennél valamivel aggasztóbb adat, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz nem csak a fent említett országokban, hanem Görögországban, Olaszországban, Szerbiában, Izraelben és Magyarországon is felütötte a fejét. Magyarország eddig 9 fertőzéses esetet jelentett.

A vérellátás biztonsága miatt az ECDC fokozott figyelemmel kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az ide vonatkozó uniós irányelvek szerint, azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan ajánlott elhalasztani a véradást.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, fertőzés, bécs, véradás,