Azt hitted, luxus a Balaton? Ki nem találnád, mennyiért kempingezhetsz máshol

Pénzcentrum2017. július 21. 05:30

Sokan azt hiszik, hogy drágább a Balatonon kempingezni, mint például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tavon. Utánanéztünk az áraknak, az eredmény minket is meglepett.

Néhány hete márírtunk arról, hogy mennyiért lehet kempingezni a Balatonon, milyen szolgáltatások, mennyibe kerülnek. Most összehasonlítottuk, hogy mennyivel kerül többe az ország legnagyobb tavánál kempingezni, mint más vízpartokon.

A feltételezésünket arra alapoztuk, hogy a Balaton a nyári belföldi turizmus fellegvára, rengeteg programot szerveznek a környékre, és a parti települések szinte teljesen a turizmusból élnek. Míg más területeken mostanában kezd virágozni az idegenforgalom, de népszerűsége még jóval elmarad a Balatonétól. Internetes böngészésünk és kutakodásunk eredménye viszont azt mutatja, hogy nem olcsóbb a Velencei tónál és a Tisza-tavon sem a kempingezés. Sőt, kijelenthető, hogy

az ország valamennyi kempingje közel azonos - vagy legalább is nagyon hasonló árakon kínálja a szolgáltatásait.

Sőt, bizonyos esetben olcsóbb lehet a Balatonon üdülni, mert sok kempingnek van saját partszakasza, stranddal, amit a szálló vendégek ingyenesen használhatnak. Míg egy fürdő esetében - kedvezményesen ugyan, de a kempingezőknek is kell belépőt venniük a strand területére. De ne tévesszük szem elől azt sem, hogy ha valaki nem szeretne egy héten keresztül ugyanazon a strandon (mondjuk a kemping strandján) lubickolni, egyre több balatoni szabadstrandot tesznek fizetősség, tehát elképzelhető, hogy például a Velencei tavon hamarabb rábukkan az ember egy-egy olyan partszakaszra, ahol szabadon fürdőzhet.

Mennyibe kerül egy kempinges hétvége?

Hogy kicsit kézzelfoghatóbbak legyenek az árak, példaszámítást végzünk. Ha egy klasszikusnak számító négytagú család (2 felnőtt, 2 gyerek) egy hosszú hétvégét (3 nap, 2 éjszaka) szeretne például egy Tisza-tavi kempingben sátrazni, akkor nagyjából 13 500 forint lesz a számla, amit vasárnap távozáskor fizetniük kell.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez az összeg úgy jött ki, hogy a sátorhelyre 1500 forintot számoltunk éjszakánként, a felnőttek személydíjához 1000 forintot, a gyerekekéhez 700 forintot írtunk éjszakánként (a személydíjak természetesen kempingenként eltérőek), a parkolásra napi 700 forintot számoltunk (ezt nem éjszakára, hanem napra számolják), és erre még rájön az idegenforgalmi adó, amit a 18 év 70 év közöttieknek kell fizetni. Mivel helyi adó, ezért településenként változik, de általában 300-450 forint éjszakánként. Mi most erre 400 forintot számoltunk. Ezek összességéből jön ki a 13 500 forint.

A nyaralás tervezésénél sokan olykor kifelejtik az úti költséget, pedig fontos tényező. Mert például Békés megyéből autópálya matricákkal együtt jóval többe kerül (időben is) eljutni a Balatonra, mint Dunaújvárosból. És nyilván a debreceniek is olcsóbban jutnak el a Tisza-tóra, mint a Balatonra. A szolgáltatások árai között viszont nem, vagy csak alig találtunk eltérést.

Címkék:
utazás, nyaralás, luxus, kemping,