Alig van közvécé Magyarországon

Népszava2017. június 26. 10:03

Nincs elegendő nyilvános illemhely Budapesten, és ez nemcsak a magyar fővárosba látogató turistáknak, hanem a város lakóinak, különösen a hajléktalan embereknek jelent gondot.


Huszonötezer emberre jut egy nyilvános vécé Budapesten - írja a Vasárnapi Hírekre hivatkozva a Népszava. Ez a szám megdöbbentő, különösen annak fényében, hogy ma ugyanannyi közillemhely van Budapesten, mint volt 80 évvel ezelőtt.

Az ombudmsan jelentésében megállapította, a vécéhiány miatt közegészségügyi vészhelyzet alakult ki a fővárosban. Budapesten alig akad nyilvános illemhely, ha pedig - akár valamilyen betegség miatt - valaki arra kényszerül, hogy közterületen könnyítsen magán és a közterület-felügyelők vagy a rendőrök rajtakapják, azt szabálysértésért, helyszíni bírságként akár 50 ezer forintra is megbüntethetik.

A nyilvános illemhelyek többségét egyébként  a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) kezeli és működteti, ezeket 180 forintos térítési díj ellenében lehet használni. Van olyan közvécé, amit az önkormányzat működtet, ezek között akad olyan, amit ingyen lehet használni.

Címkék:
utazás, Budapest, hajléktalanság, penzcentrum, wc,