Nemcsak az egzotikus utak előtt kell beoltatni magunk

Világgazdaság2017. június 1. 10:30

A külföldi nyaralások alatt minden tizedik utas megbetegszik, és tízezer utazóból egy meghal. Az oltóanyagoknál is akadnak ellátási gondok - írja a Világgazdaság.

Nem kell messzire utazni, hiszen Magyarország is rajta van a fertőző májgyulladással érintett országok térképén. Egy hepatitis A elleni oltás az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában 6-9 ezer forint. A kanyaró elleni oltás azonban már 10-13 ezer forint, erre például azoknak lesz szüksége, akik Erdélybe készülnek, hiszen ott járvány van.

Jelenleg 17, jellemzően utazás során elkapható betegség előzhető meg oltással. A vakcinák egy- vagy többkomponensűek is lehetnek, amit az utazó igénye szerint választanak ki. Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontját évente átlagosan 8-10 ezer ember keresi fel és összesen 12-13 ezer oltást adnak be, a helyben elérhető 18-féle oltóanyagból. Már nem csak az egzotikus helyekre utazók keresik fel az oltóközpontokat.

A vakcinapiac azonban kiegyensúlyozatlan, 2-3 oltóanyag rendszeresen hiánycikk - tudta meg a lap a GSK Magyarországtól. Jelenleg a hepatitis B elleni vakcinából alakult ki átmeneti készlethiány, hiszen globálisan megnőtt a kereslet az oltóanyag iránt, aminek a gyártása hosszadalmas és összetett folyamat.

Címkék:
utazás, járvány, oltás, védőoltás, penzcentrum, fertőző májgyulladás,