Horvátországba utazik? Káosz és sorbanállás várható a határnál

Pénzcentrum/MTI2017. április 6. 10:00

Hosszas várakozásra készülhetnek az utazók péntektől a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon az Európai Unió rendelkezése miatt. E szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük.


Az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mostantól belépéskor és kilépéskor is. Ráadásul a procedúra több időt is vesz igénybe, mert az iratokat összevetik majd a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS) és az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD) is - írja az MTI.

A cél, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az utas nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.
A szigorítás nemcsak az unió külső határaira, hanem minden olyan belső határra is vonatkozik, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről. Kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

Korábban erre az ellenőrzésre csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján került sor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Honlapján a rendőrség is figyelmezteti a kellemetlenségre az utazásra készülőket. Arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben Magyarországról a schengeni térségen kívülre kívánnak kiutazni, vagy onnan beutazni, ne a megszokott időben, hanem - a várhatóan megnövekedett ellenőrzési idővel számolva - korábban induljanak el. A határforgalom-ellenőrzés ütemének gyorsítása, a várakozások csökkentése érdekében a szokottnál is jobban figyeljenek arra, hogy az ellenőrzési helyhez közeledve a szükséges okmányokat, az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt készítsék elő.

Címkék:
utazás, horvátország, határátkelő, penzcentrum, személyi igazolvány,