Csökkenhet az áfa, jövőre olcsóbban fürdőzhetünk?

Pénzcentrum2017. március 31. 12:30

A jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkentené a fürdőszolgáltatások áfakulcsát jövő év elejétől a Magyar Fürdőszövetség. Így a szálláshely és vendéglátás mellett a fürdőzés is olcsóbb lehet.

Évente közel 40 millió fürdőbelépést regisztrálnak a hazai gyógy- és élményfürdők, uszodák, ezzel összesen nettó 144,4 milliárd forint bevételt generálnak. A fürdőágazat 8 ezer teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat. A tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont közül 7 település (Budapest, Hajdúszoboszló, Bük, Hévíz, Eger, Zalakaros, Sárvár) hagyományos fürdőváros.

Ugyanakkor a fürdők gazdálkodása igen változatos képet mutat. Míg a 15 legnagyobb, nemzetközi jelentőségű fürdő profitot termel, addig a jellemzően önkormányzati tulajdonban működő közepes és kisméretű fürdő többségében veszteséges. Nemzetközi kitekintésben jelentős versenyhátrányt okoz, hogy az EU-tagországok közel fele alkalmaz 3-17 százalék közötti kedvezményes áfakulcsot, közöttük több szomszédos tagállam is.

Mi változna az áfacsökkentéssel?

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezte a kormánynál, hogy a mostani 27 százalékról 18 százalékra csökkenjen a fürdőszolgáltatások áfakulcsa jövő év elejétől. Így a hazai turizmus három fő szolgáltatási pillére - a fürdők mellett a szálláshelyek és a vendéglátás - teljes egészében a kedvezményes áfakörbe tartozna, ezzel jelentősen erősödne a teljes turisztikai ágazat tőkeereje és nemzetközi versenyképessége.

A fürdőszövetség tanulmánya szerint az alacsonyabb áfakulcs miatti bevételkiesés az állami költségvetésben elenyésző. Az egyéb adó- és járuléknemekből befolyó magasabb költségvetési bevételek csökkentik a központi költségvetés bevételkiesését, hatása azonban országos minőség-emelkedéshez vezet a fürdők modernizálása mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áfacsökkentésből eredő többletforrást a fürdők a bérek emelésre, állagmegőrzésre és infrastrukturális fejlesztésekre kívánják fordítani, tehát a megtakarítást visszaforgatják a nemzetgazdaságba.

Loading...

Címkék:
utazás, áfa, fürdő, áfacsökkentés, penzcentrum, fürdőszövetség,