Havazás, hófúvás, eső és szél: mi jön még ma?

Pénzcentrum/MTI2016. november 12. 12:28

A sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki mára a meteorológiai szolgálat. Néhány megyére a havazás, valamint a szél és a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket. Reggelig a Kőszegi-hegységben például már 16 cm hó esett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint:

  • A Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen 10-25 milliméter eső várható, a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti. A magasabban fekvő részeken már egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel.
  • Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat.
  • Szintén a sok eső miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a mai napra.
  • Emellett szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik. Emiatt Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Vas és Veszprém megyére a havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű, általában 5 centiméter eshet. Helyenként (a legmagasabban fekvő részeken) azonban ennél nagyobb mennyiség is hullhat.

A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt szombaton a déli óráktól tapadó hó is várható a Győr-Baja vonaltól nyugatra. A nagyobb mennyiségű tapadó hó a Zalai-, Somogyi-dombságban és a Mecsekben valószínű - tették hozzá. Az előrejelzések szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Reggelig 16 cm hó esett a Kőszegi-hegységben

Az Időkép tudósítása szerint megérkezett a hideg levegő nyugatra, az Alpokalján már havas eső, hó esik, Sopron és a Kőszegi-hegység szépen kifehéredett.

Készültségben a közút kezelő

Másodfokú téli tisztántartási készenlétet rendelt el a Magyar Közút az összes megyében és autópálya-mérnökségen, a szolgálatot 467 emberrel látják el. Nagyobb fennakadást nem jelentettek a társaság útellenőrei, de a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a téli időjárási körülmények között fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek.

Loading...

Címkék:
utazás, szél, időjárás, eső, ,