Jól nézd meg, melyik kúton tankolsz! Nagy lehet a különbség

Pénzcentrum2016. október 17. 09:01

Drágultak az üzemanyagok október elseje óta, ennek csak az egyik oka a jövedéki adó emelése. Az árverseny miatt viszont egyes kutaknál a várható mértéknél kisebb mértékben emelkedtek a benzin és a gázolaj árak - írja a Magyar Idők.

Az üzemanyagok jövedéki adójának október 1-jei emelkedése miatt a benzin esetében literenként 6,35, a dízelnél pedig 12,7 forintos drágulásra lehetett számítani. Ezen felül a benzin átlagára 8 forinttal, a dízelé 13 forinttal emelkedett literenként ebben a hónapban. Ám nem minden kútnál tapasztalható 14-26 forintos drágulás, az autósok a nagyobb olajtársaságok és a függetlenek kútjai között egyaránt találhatnak ennél jóval olcsóbb benzint és gázolajat.

"Az üzemanyag forgalmazójától függ, hogy milyen formában jelenteti meg az adóemelést a fogyasztói árban" - mondta a lapnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség (MÁSZ) főtitkára. Fontos árelem a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árrés, amelyek egyrészt fedezik a vállalat belső költségeit, másrészt némi hasznot is biztosítanak. Ezen felül vannak még adók, díjak, ezekre kerül az áfa, a végeredmény pedig a töltőállomásoknál látható fogyasztói ár.

Címkék:
utazás, benzin, benzinkút, adó, adóemelés, benzinár,