Mégsem darálják be a Déli-pályaudvart: így újul meg a környék

Pénzcentrum/Index.hu2016. október 7. 14:01

Mégsem szüntetik meg teljesen a Déli-pályaudvart, a vasúti területek egy részét viszont másként hasznosítják majd. Buszpályaudvar és mélygarázsok is fognak épülni a pályaudvar mai területén - írja az Index.

A pályaudvar személyforgalma megmarad, az üzemi területeken pedig a Testnevelési Egyetem (TE) és a nagyközönség kap csarnokokat, pályákat, a TE bővítésének ugyanis ez lesz az egyik iránya.

A közönség minden létesítményt használhat majd, ami a fővárosi Déli pályaudvar üzemi részeinek helyére kerül

- ígérte Gyetvai Árpád, a TE fejlesztésével is foglalkozó miniszteri biztos.

A terület egy eészén az egyetem kap majd itt új épületeket: jégcsarnokot, fedett teniszpályákat, de ide is beengedik a civileket. A vasúttól nyert terület másik részén pedig eleve a nagyközönség kap létesítményeket, extrémsport-pálya, játszótér, futókör és hasonlók szerepelnek a tervekben. A kormányhatározat 2018 és 2022 közé teszi ezeket a beruházásokat, a TE fejlesztésének ez a második fázisa lesz, a nem vasúti területeken már ez előtt bővül az egyetem.

A legújabb tervek szerint a vasúti üzemi területen mélygarázsok is épülnek, ahol buszoknak is lesz hely, mert az hiányzik a környékről.

Mégsem számolják fel a pályaudvart

A részletes és végleges tervek még nincsenek kész, a MÁV-ot és az érintett kerületeket is bevonva készülnek, de a Déli személypályaudvari része megmarad, és az ígértek szerint az utasok nem sok változást vesznek majd észre, a vonatok ugyanúgy indulnak, érkeznek majd, mint most. A kormány a tehát úgy néz ki, hogy elállt a pályaudvar felszámolásának ötletétől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bezárási tervek nyilvánosságra kerülése után sokan elmondták, van olyan megoldás, ami felszabadítja az értékes, belvárosi területeket a ma már nem oda való vasúti funkcióktól, de a vasúti közlekedés is megmarad. A mostani vasúti háttérfunkciókat kell majd kitelepíteni innen: ma főleg az éppen úton nem lévő vonatok tárolásra használják a Márvány utcai autós felüljárón túl lévő rendező pályaudvar vágányait.

A tervek szerint négy vágány maradna meg az alagút és a pályaudvar között, az Avar utca mellett. A kormánybiztos szerint a vágányok fölé gyalogos hidakat, rámpákat, lépcsőket terveznek, így a vasút két oldalának gyalogoskapcsolata javul a mai állapotokhoz képest.

Címkék:
utazás, bkk, vonat, déli, déli pályaudvar, testnevelési egyetem,