Ezt mindenképp látnod kell: a magyarok fele nem jut el külföldi nyaralásra

Pénzcentrum/Index.hu2016. október 5. 15:36

Megérkeztek az Eurostaadatai, amelyben az európai országok, kösztük Magyarország idei nyaralásáról készült összeállítás. Ebből kiderült, hogy a magyarok inkább belföldön nyaralnak, közel 60 százalék itthon tölti a szabadságát.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat látványos infografikán hasonlította össze az európai lakosság utazási szokásait. Az összevetés alapja ezúttal is a vendégéjszakák száma, kiegészítve a vásárlóerővel, amit a vendégnapokra eső átlagos költekezés tükröz a leginkább. Ezek alapján lehet néhány általánosító következtetést levonni.

A magyar adatokhoz kattints a magyar zászlóra!

Ha lenne olyan, hogy átlagos európai (ami egyébként nincsen), külföldi utazásai során

  • tíz éjszakából négyet valamelyik másik EU-tagországban töltene,
  • éjszakánként 86 eurót (26 ezer forintot) költene, mindezt átlagosan 9 éjszakán át.
  • és leginkább Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban kötne ki.

Mindez persze elég éles kontrasztban van a magyarországi tapasztalatokkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az átlagvendég nálunk negyedannyit költ (22 euró) és harmadannyi éjszakát tölt el (3) pihenéssel, mint az uniós átlag.

Ez egyébként nem csak arról árulkodik, hogy mi bennünk a legvonzóbb (az olcsóság egy hétvégére), hanem arról is, hogy mi magunk keveset költünk utazásra és pihenésre, ugyanis a Magyarországon regisztrált vendégéjszakák több mint fele tőlünk, magyaroktól jön. Ez egyébként nem különösebben kirívó, nagyjából egybeesik az olasz és pár másik ország átlagával, de jócskán elmarad mondjuk a svédtől, a norvégtól vagy a franciától - ezekben az országokban a vendégéjszakák kétharmadát vagy akár háromnegyedét is a helyiek adják.

Mi, magyarok tíz vendégéjszakából hatot itthon töltünk, a maradék négy esetben pedig leginkább Németországot, Ausztriát és az USA-t vesszük célba. Hozzánk cserébe leginkább ugyanúgy a németek és az osztrákok jönnek, de sajnos rájuk is igaz, hogy lényegesen kevesebbet maradnak, mint a népszerűbb európai célpontokon. Van tehát hová fejleszteni a vonzerőnket bőven.

A saját hazájukat a déliek, tehát a spanyolok, a görögök, a franciák, a portugálok kedvelik leginkább (más választásuk persze nincs nagyon), de a románok is meglepően sokan (86 százalék) a hazai tájakat választják, ha pihenni akarnak. Mondjuk van saját tengerpartjuk, ami magyarázat lehet, de ennél eggyel valószínűbb, hogy otthon maradásukban az anyagi szempontok meghatározóbbak. Az már kevésbé meglepő, hogy a luxemburgiaknak csak a 0,7 százaléka marad otthon, de a belgák (9,4 százalék) és a máltaik (14 százalék) sem szeretnek otthon nyaralni/telelni.

Címkék:
utazás, nyaralás,