Holnaptól sokkal többet adóznak az autósok

Világgazdaság2016. szeptember 30. 09:30

Mivel túl alacsony a nyersolaj nemzetközi ára, ezért holnaptól 5 forinttal nő a benzin és tízzel a dízel jövedéki adója. Az Ásványolajszövetség szerint ezt kibírja a piac - írja a Világgazdaság.

Október 1-jétől emelkedik a hazai üzemanyagok adótartalma, miután egy tavasszal elfogadott rendelet szerint növelni kell a benzin és a dízel jövedéki adóját, ha az alapanyagukul szolgáló nyersolaj nemzetközi átlagára nem éri el a hordónként 50 dollárt. Márpedig egy ideje már nem éri el - még ha közelített is felé a nagy ingadozások közepette -, ami miatt akár szeptemberben is meg lehetett volna emelni az adót. Erre azért nem került sor, mert a rendelet negyedévenkénti olajár-felülvizsgálatot és ennek nyomában járó adómódosítást ír elő. 

A benzin literjére emiatt holnaptól nettó öt forint, a dízelére nettó tíz forint rakódik, mindezt természetesen még növeli 27 százalékos áfa is.

Az adóemelés hatása ellentétes a mintegy két éve tartó áresésével, amelynek köszönhetően folyamatosan bővült a piac. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint a bővülési trend nem változik. 

A piac számára bőven elfogadható, hogy a benzin literje áfával 6,30 forinttal drágul, hiszen különben is van akár 20 forintnyi árkülönbség a hazai kutaknál. Másrészt ez még mindig kisebb áremelkedés, mint amit a nyersolaj drágulása vált ki. Most literenként 350 forintos benzinár körül járunk, de volt az már 420 forint is 

- emlékeztetett a főtitkár.

Címkék:
vásárlás, utazás, benzin, dízel, adó, üzemanyag, jövedéki adó, benzinár,