A külföldi bankkártyahasználat 7 kritikus pontja

Pénzcentrum2016. augusztus 4. 16:00

Elkezdődött a nyár utolsó hónapja, de sokan vannak, akik még csak most kelnek útra, hogy eltöltsék jól megérdemelt pihenésüket.

A CIB Bank szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tippet a külföldre készülőknek, melyekre érdemes figyelni:

  • 1. Sokan nem tudják, de érdemes külföldi utazásunkat - főleg a tengeren túli nyaralást - előre jeleznünk bankunknak, a hirtelen megsokasodott külföldi tranzakciót ugyanis a pénzintézet gyanúsnak ítélheti, és biztonsági okokból korlátozhatja a kártyánkat. Ezt a kellemetlen helyzetet előzhetjük meg azzal, ha előre informáljuk bankunkat utazásunkról. Jelezhetünk a bankfiókban, vagy akár a telefonos ügyfélszolgálatot is kereshetjük ez ügyben.
  • 2. Indulás előtt ellenőrizzük a bankkártyánkhoz beállított napi limiteket! Gyakori probléma, hogy elfelejtjük ezt az összeget felemelni, pedig ami elég volt itthon a napi bevásárlásokra, nem biztos, hogy elég külföldön is, ha egy napon belül fizetnénk ki például a szállodát és az autóbérlést is. A beállított keretösszegeket akár átmenetileg is megemelhetjük, kifejezetten a nyaralásunk idejére. Erre akár az internetbankban is lehetőségünk van, gyorsan és kényelmesen!
  • 3. Külföldi utazásaink során is érdemes bankkártyával fizetni, ennek ugyanis nincs külön díja, és amellett, hogy gyors, illetve kényelmes, biztonságos is: a nagy mennyiségű készpénz könnyen zsebtolvajok célpontja lehet, míg bankkártyánkat azonnal letilthatjuk, ha elveszik, vagy ellopják. Ha esetleg így járnánk, azonnal keressük bankunk telefonos ügyfélszolgálatát!
  • 4. Érdemes akár csak a nyaralásunk idejére SMS-tájékoztatást kérnünk minden kártyaműveletről, legyen az pénzfelvétel vagy bankkártyás vásárlás. Így azonnal kiderül, ha valaki a tudtunkon kívül használja a kártyánkat. Ezekre a helyzetekre is felkészültek lehetünk, ha az utazás előtt feljegyezzük magunknak bankunk telefonos ügyfélszolgálatának telefonszámát, hogy bárhonnan, bármikor, azonnal segítséget kérhessünk.
  • 5. Bankkártyánkat nemcsak fizetésre, de készpénzfelvételre is használhatjuk, ha szükséges. Érdemes tájékozódnunk a külföldi készpénzfelvételi lehetőségeinkről és a díjakról már utazás előtt.
  • 6. Külföldi utazáshoz fontos a megfelelő utasbiztosítás is, mellyel nemcsak a család testi épségét, de a poggyászunkat is biztonságban tudhatjuk. Érdemes ellenőriznünk az utazás előtt, hogy bankkártyánkhoz tartozik-e ilyen szolgáltatás, és milyen eseményekre nyújt fedezetet.
  • 7. Okostelefonunkkal nemcsak a nyári emlékeket tudjuk megörökíteni, de akár banki ügyeinket is intézhetjük gyakorlatilag bármikor, bárhonnan - ha bankunk mobilapplikációját telepítettük rá.
Címkék:
utazás, bankkártya, nyaralás, hitelkártya, nyár, plasztikkártya,