Mi legyen a törökországi nyaralással?

Pénzcentrum/Index.hu2016. július 23. 17:33

A magyar külügyminisztérium konzuli szolgálata úgy tudja, a Törökországban elrendelt szükségállapot az emberek hétköznapjait nem érinti, de óvatosságra intik a kint lévő magyarokat. Az utazási irodák szövetségének illetékese szerint a tengerpartokon nyaraló magyar turisták semmit nem éreznek a helyzetből, tömeges útlemondások sincsenek.

Hivatalosan is életbe lépett Törökországban a három hónapig tartó szükségállapot, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök rendelt el a puccskísérlet következményeként. A szükségállapot legfontosabb hozadéka, hogy lehetővé teszi az elnöknek és a kormánynak, hogy a parlamentet kihagyva hozzanak új törvényeket, és korlátozzanak vagy felfüggesszenek alapjogokat, ha szükségesnek látják.

A török T24 híroldal összegyűjtötte elemzésében, a gyakorlatban mi mindenre lehet számítani:

  • Kijárási tilalmak: korlátozhatják és akár meg is tilthatják az utcára lépést.
  • Korlátozhatják a gyülekezési jogot, megszabhatják, mikor és legfeljebb hányan gyűlhetnek össze.
  • Átkutathatnak embereket, járműveket és lakásokat külön engedély, házkutatási parancs nélkül, és lefoglalhatnak bármit.
  • Az utcára lépő embereknek rögtön tudniuk kell azonosítani magukat.
  • Betilthatják filmek, színdarabok bemutatását.
  • Korlátozhatják, engedélyhez köthetik a nyomtatványok (például újságok, plakátok, röplapok) kiadását és terjesztését. Ugyanígy engedélyhez köthetik a tévé- és rádióadások sugárzását. Lényegében mindenféle hanganyag, írott anyag, plakát ellenőrizhető, betiltható.
  • A megosztónak minősített személyeknek, akikről azt mondják, hogy veszélyeztethetik a köznyugalmat, megtilthatják, hogy belépjenek bizonyos területekre, vagy elhagyják azokat.
  • Minden nyilvános tüntetést külön engedélytől tehetnek függővé.
  • Társaságok, egyesületek működése egyenként (külön-külön) is szabályozható.
  • Fegyver, töltény szállítása tilos, ahogy mindenféle bomba, robbanóanyag, sugárzó anyag, sérülést okozására képes szer készítése, mérgek, gázok tartása, készítése is tiltott.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtökön frissítette Törökországra vonatkozó figyelmeztetéseit. Ebben tájékoztatják az érdeklődőket a szükségállapot elrendeléséről, és azt írják: "a hivatalos közlemények szerint a rendkívüli állapot lehetséges intézkedései az állami szervek működésének javítását, az állami döntéshozatali eljárás gyorsítását szolgálják, és

 

a szükségállapot az emberek hétköznapjait nem érinti.

A Törökországba utazó vagy már ott lévő magyaroknak azt tanácsolja a konzuli szolgálat, hogy legyenek elővigyázatosak, ne menjenek tüntetésekre, tömegdemonstrációkra, kerüljék el az ilyen helyszíneket. Figyelmeztetnek: mivel a török kormány a puccskísérlet éjszakája óta az utcára hívja a tömegeket, ezért különösen a nagyobb városokban a politikai demonstrációk, szimpátia-tüntetések mindennaposak lehetnek. Azt is kérik, hogy a magyarok regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

Törökország jelenleg a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" biztonsági kategóriába tartozik, kivéve a szíriai határ menti tartományokat (Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Sirnak), melyeket az "I. Utazásra nem javasolt térségek" közé soroltak. (Mivel a törökországi turistacélpontokat nem minősítették át az utazásra nem ajánlott, veszélyes övezetté, aki utazás előtt meggondolná magát, nem követelheti vissza a már befizetett pénzét.)

A magyarok a tengerparton nem érzik

"A törökországi események jelenlegi és legfrissebb információink alapján az ismert török tengerparti üdülőhelyek forgalmát és működését nem érintik" - írta kérdésünkre a minisztérium sajtóosztálya.

A turisták szempontjából nem változott semmi Törökországban, a szükségállapot nem érinti őket 

- mondta csütörtökön az Indexnek Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnöke, a kommunikációs bizottság vezetője, az OTP Travel igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utazási irodák kint tartózkodó munkatársaitól úgy tudja: a tengerparton nem érződik semmi, az utasok ugyanúgy elmennek a tervezett kirándulásokra, mintha mi sem történt volna, nincs szó arról, hogy bent kellene maradni a hotelekben.

Magyarországról jelenleg hetente 7 chartergép jár Törökországba, ami azt jelenti, hogy a szervezett turizmus keretei között nagyjából hetente 1200 magyar megy ki ezekkel a gépekkel. A MUISZ alenöke szerint előfordulnak útlemondások, a péntek éjjeli puccskísérlet után hétfő reggelig körülbelül 20 lemondásról volt információja, ugyanakkor folyamatosan érkeznek új foglalások is.

Több millió turista maradhat távol

A CNN a puccskísérlet után, de még a szükségállapot elrendelése előtt, hétfőn arról írt, hogy veszélyben van a törökországi turizmus. Törökország a hatodik leglátogatottabb ország a világon (rögtön Olaszország után), tavaly 40 millió turista fordult meg itt, de most - a júniusi, isztambuli terrortámadás és a puccskísérlet után - a CNN szerint milliók bizonytalanodtak el, hogy utazzanak-e ide.

A Bloomberg cikke szerint az Euromonitor International úgy becsüli: 5,2 százalékkal, 32,9 millióra fog csökkeni idén a Törörországba érkező turisták száma.
Nadejda Popova, az Euromonitor International utazási szakértője azt mondta: a közelmúlt politikai fejleményeinek katasztrofális hatása lehet a turizmusra. Az év eleje óta minden héttel egyre kevesebben foglaltak utazást Isztambulba, a reptéri merénylet után különösen nagy esést (a korábbi 69 százalékra zuhant) mértek, idézi a CNN a ForwardKeys cég adatait.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács vezetője, David Scowsill szerint sok európai utazó - főleg német és brit - döntött úgy, hogy inkább máshol nyaral. Csak ebből a két országból nagyjából évi 8 millió turista utazik Törökországba.

Címkék:
nyaralás, turizmus, törökország, tengerpart, recep tayyip erdogan,