Te jó ég! Hova engedjük a gyerekeinket: a kalandparkok többsége hibás

Pénzcentrum2016. június 15. 20:01

Lezárult a hazai kalandparkok ellenőrzése, a 82 helyszín több mint felénél találtak kivetnivalót a fogyasztóvédők.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés során 82 kalandparkból 46-ban találtak problémát a szakemberek. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket rögzítő jogszabályi előírásoknak. Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat (pl. a terhelhetőséget).

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) május végén rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban. Az ellenőrzés a működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kötelezően feltüntetendő jelölésekre és a biztonságos működtetéshez szükséges kezelői képesítési igazolások meglétére terjedt ki.

A vizsgálat megállapította, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A tapasztalat azt mutatja, hogy a korábban már ellenőrzött üzemeltető cégek sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. A kalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok elrendelését tartjuk indokoltnak és szükségesnek a nyári idegenforgalmi szezonban.


Az NFM álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák, hangsúlyozva, hogy a jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége.

Címkék:
utazás, fogyasztóvédelem, kalandpark,