Mutatjuk, mikor vegyél eurót a nyaraláshoz

Pénzcentrum2016. június 3. 19:01

Alig két hét múlva kezdődik az iskolai szünet, jövő héten kezdődik a foci EB, így egyre többen tervezik már idei nyaralásukat. A vakáció célpontja és időpontja sok családnál már eldőlt, sokan mégis az utolsó pillanatig húzzák külföldi utazás esetén a valutavásárlást. A forint elmúlt napokban tapasztalt erősödését azonban érdemes lehet kihasználni, mivel aki megfelelő időzítéssel vásárolja meg a nyaraláshoz szükséges valutát, az akár sok pénzt megspórolhat.

Az évek során megszokhattuk, hogy a forint árfolyama akár egyik hétről a másikra jelentősen gyengülhet, így nem mindegy, mikor és milyen árfolyamon szerezzük be a nyaraláshoz szükséges eurót vagy kunát. Az euró árfolyama az elmúlt egy évben csak ritkán gyengült 310 forint alá, így a jelenlegi, 312 közeli árfolyam kifejezetten jó lehetőséget teremt a nyaralásra szánt valuta beszerzésére.

Az elmúlt napokban pozitív tendencia tapasztalható a hazai fizetőeszköz mozgásában és a korábbi 316 körüli szintekről egy hónapos csúcsra, 310 közelébe mozdult az euró árfolyama - hívja fel a figyelmet Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. szakértője. Ugyan a Fitch hazánk adósbesorolásának javításával közvetlenül nem hozott forinterősödést, de július elején a Moody's is felülvizsgálja a magyar államadósság-besorolást, és amennyiben felminősítés mellett döntenek, megnőhet a kereslet a magyar eszközök iránt, ami a forintot közvetlenül is erősítené.

Szintén pozitívan hathat a forint-euró árfolyamra, ha a britek a június 23-i népszavazáson az Európai Unióban maradás mellett teszik le voksukat, ezen várakozások azonban már elkezdtek beépülni az árfolyamba és részben ennek is köszönhető a mostani erősödés. Buró Szilárd egyelőre kevéssé tartja valószínűnek, hogy huzamosabb ideig a jelenleginél sokkal erősebb lehet a forint. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes előre gondoskodni a külföldi tartózkodásra szóló valutakészletről, és akár már a mostani szinteken bevásárolni, mivel egy általános hangulatromlás könnyen visszalökheti az euró árfolyamát a 317-es szint közelébe.

Címkék:
utazás, euró, pénzváltás, pénzváltó,