Ilyen trükkökkel verik át a nyugdíjasokat

Pénzcentrum2016. május 26. 13:30

Egyre több nyugdíjas szeretne megszabadulni az üdülési jogtól, és felajánlják azok értékesítését cégeknek. Sok esetben azonban egy újabb üdülési joggal lesznek gazdagabbak és persze több százezer forinttal szegényebbek. A békéltető testület tanácsaival el lehet kerülni, hogy lehúzzák az időseket a közvetítők.


Az egyik esetben a fogyasztó üdülési jogát közvetítőn keresztül próbálta értékesíteni úgy, hogy egyidejűleg új üdülőhasználati jogot is vásárolt már, amibe pedig a korábbinak a vételárát beszámították. Az ügyletet követően azonban szembesült azzal, hogy az üdülőhasználati jogot megvásárló és persze elérhetetlen új tulajdonos nem fizeti az éves díjakat már az eladás, azaz 2013 óta. A díjakat pedig továbbra is a fogyasztótól követelték úgy, hogy már több éve nem is használta üdülésre az ingatlant. Abban a hiszemben volt, hogy neki már az üdülőhasználati jog ellenértékét, azaz az éves fenntartási díjat nem kell fizetnie, mert azt eladta.

Ennyi év elteltével viszont már nem tudta bizonyítani, hogy a szerződéskötéskor megtévesztették.

Előfordult az is, hogy egy kérelmező 120 ezer forintot kifizetett egy vállalkozásnak megbízási szerződés alapján az üdülési jog eladására. A szerződést aláírás előtt nem olvasta el és otthon szembesült azzal, hogy ezen összegért cserébe a cég csak annyit vállalt, hogy reklámozza saját weboldalán az üdülési jogát és egyéb marketing feladatokat lát el. Ezen szerződés tehát nem is az eladásra jött létre, így pedig a teljes megbízási díj a szerződéstől való elállás esetén nem is járhatott vissza, hiszen a megbízási szerződésben foglalt feladatokat a vállalkozás javarészt elvégezte.

Nincs előleg, elállás viszont lehet

A szerződés megkötését megelőzően a vállalkozás köteles elmondani, hogy 14 napos indoklás nélküli elállásra jogosult a fogyasztó. Arról is kell tájékoztatni a fogyasztót, hogy az elállási jog idején a közvetítő nem követelhet vételárelőleget és nem fogadhat el részteljesítést sem.

Ha a vállalkozás nem ad a fogyasztónak elállási formanyomtatványt, akkor a fogyasztó a szerződéskötéstől számított 1 év és 14 napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől.

Erre figyeljen!

1. A megbízási, szolgáltatási vagy üdülőhasználati szerződés aláírása előtt tanulmányozd át nyugodtan a szerződést. Ha valamit nem értesz, akkor kérdezz rá vagy kérj segítséget a szerződés értelmezéséhez.

2. Azt is ellenőrizd, hogy a vállalkozás megbízható-e és a szerződés valós tartalma egyezik-e a szóbeli megállapodással. A cég adatait ellenőrizd a www.e-cegjegyzek.hu ingyenesen elérhető weboldalon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Az üdülőhasználati jog értékesítését vagy viszontértékesítését végző vállalkozás köteles tájékoztatni a legfontosabb elérhetőségeiről, székhelyéről, telephelyéről, telefonszámáról, ügyfélszolgálatáról vagy elektronikus címéről.

4. Ha utólag mégsem szeretnéd a szerződést megkötni, élj az indokolás nélküli elállási jogoddal.

 

Címkék:
nyugdíjas, átverés, üdülés, trükk, üdülési jog, békéltető testület, trükkök,