Ez most komoly? Már ezért is büntet a szupertraffipax?

Pénzcentrum2016. május 20. 15:35

Április elején élesítették a szupertraffipax-rendszert, ez pedig akár arra is alkalmas lenne, hogy az autópályán az átlagsebességet mérje. Emellett alkalmas lenne a mobiltelefon-használat kiszűrésére is, azonban ezt a jogszabályok nem teszik lehetővé. Az országos rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt a Magyarul Balóval csütörtöki adásában, hogy hamarosan megszűntethetik ezt a balesetveszélyes helyzetet, és a mobilhasználatot is büntethetik a traffipaxokkal.

Valamivel több, mint egy hónapja élesítették a szupertraffipaxokat, amelyekkel már nemcsak a gyorshajtást, hanem számos egyéb jogsértést is vizsgálhatnak. A kamerák alkalmasak lennének arra, hogy két pont között mérjék egy autó sebességét, ahogy ezt több, nyugat-európai országban teszik. A jogszabályi háttér azonban jelenleg nem alkalmas arra, hogy ez alapján kiszabhassák a büntetést, ez egyébként adatvédelmi aggályokat is felvetne.

Ha az emberek megszokják azt, hogy a szabályokat tisztelni kell, akkor olyan helyen is tisztelni fogják a szabályokat, ahol nem áll rendőr

- mondta a Magyarul Balóval műsorában Halmosi Zsolt, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A VÉDA rendszer alkalmas
  • A gyorshajtás,
  • A tilos jelzésen (piros lámpán, sárga lámpán, vasúti átjárón) áthajtás
  • A záróvonal átlépés,
  • A buszsáv használat,
  • A kötelező haladási iránnyal szembeni közlekedés,
  • A biztonsági öv használat,
  • A lejárt műszaki,
  • A kötelező biztosítás érvényesség és
  • Az autó körözöttségi vizsgálatára.
A mobiltelefon használatát, mint ellenőrzési szempontot soha nem mondtuk, ezt valaki kitalálta és azóta ragozza

 - mondta a vezetés közbeni telefonhasználattal kapcsolatban Halmosi Zsolt. Büntetésre persze lehet számítani, de csak akkor, ha a rendőr személyesen észleli, hogy ténylegesen használjuk a készüléket. A KRESZ szerint:

Vezetés közben a jármű vezetője kézben tartott mobiltelefont nem használhat.

A traffipaxok egyébként a mobiltelefon kézben tartását tudja ellenőrizni, azonban a tényleges használatot nem, emiatt pedig jelenleg nem nyílik lehetőség arra, hogy a kamerákkal büntethető legyen a mobilhasználat.

Kattints! Egymilliárdot hoztak a konyhára eddig a szupertraffipaxok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem tettünk le róla, hogy a mobiltelefon-használatot is büntetni lehessen, de ehhez jogszabály módosítás kell. Mi azt szeretnénk, hogy megszűntessük ezt a balesetveszélyes helyzetet

- tette hozzá Halmosi Zsolt. A rendőrfőkapitány-helyettes szavai alapján tehát egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan a mobilhasználatot is vizsgálhatja a VÉDA-rendszer.

Loading...

Címkék:
utazás, traffipax, szupertraffipax, záróvonal, véda rendszer,