Ritkán látott hőség volt tavaly, mi vár ránk idén?

Pénzcentrum/Index.hu2016. április 5. 20:03

Tavaly a mérések kezdete óta a harmadik legmagasabb éves átlaghőmérsékletet mérték. Augusztusban közel három fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet.

A tavalyi 11,72 °C-os középhőmérséklet 1901 óta a harmadik legmelegebb érték, és csak 0,2 °C-kal maradt el az eddigi legmelegebb 2014-es évtől. Az 538.9 milliméternyi éves átlagos csapadékösszeg a sokéves átlag 92 százaléka, szóval ebben nem volt igazán kirívó eltérés a korábbi évekhez képest. A nyár nagy része száraz volt, de augusztusban ömlött a víz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a kedden kiadott évösszegző elemzésben megemlékezik a hosszantartó hőségriadókról és a súlyos nyári aszályról is. Egy kivétellel az összes hónap jelentősen melegebb volt a megszokottnál.

Augusztus volt a legdurvább, a havi átlag 2.8 °C-kal volt magasabb a normálnál, és július is kimagasló volt +2.3 °C-os értékkel.

A téli hónapok is sokkal enyhébbek voltak, még ha ezt nem is érezzük annyira, mert így is úgy is télikabátba burkolózunk. A januári +2.7 °C és a december +2.3 °C egyaránt nagy különbség.

A napsütéses órák száma is magasabb volt az átlagnál. Az országos átlag évi 2002 óra, ami tavaly 2258 órára nőtt. Július volt a leginkább napfényes hónap, de az OMSZ szerint április is szokatlanul napfényes volt. A normál időszakhoz képest egész évben magasabb volt a napsütéses órák száma, csupán az októberre vonatkozó érték maradt el az ilyenkor megszokott napfénytartam értékétől.

Címkék:
utazás, hőség,