Lebukott a trükkös ATM: nagyot néztek az áldozatok + videó

Pénzcentrum2016. április 1. 16:02

Szépen lassan közeledik a külföldi utazási szezon, ilyenkor pedig érdemes tisztába lennünk a külföldi kártyahasználat költségivel. De persze az is fontos, hogy mindig betartsuk a biztonsági szabályokat.


Az interneten számos videó kering "vicces", rosszul működő ATM-ekről. Ezért fontos, hogy bárhol is szeretnénk felvenni a pénzünket, mindig legyünk kellően körültekintőek, tartsuk be a biztonsági szabályokat és a lehetőségeink szerint a pénzfelvételhez válasszunk megbízható, ismert pénzintézetet. Így talán elkerülhetjük az alábbi bakikat:

Amikor nehéz működésre bírni az automatát..

De az is előfordulhat, hogy már a kártyánkat sem tudjuk bedugni

Persze az sem árt, ha legalább megtaláljuk az automatát

Persze bízunk abban, hogy az alábbi videókban nem csak trükkös lopásokat láthatunk, hanem az ATM-ek valóban meghibásodtak.

Külföldön drágább?

A kártyával történő vásárlás külföldön a legtöbb számlacsomagnál díjmentes. Míg a készpénz felvételének borsos ára lehet, ezért mindig érdeklődjünk bankunknál az aktuális díjakról, kedvezményekről.Amennyiben a bankunk külföldön is rendelkezik automatával, akkor mindenképpen azt válasszuk a készpénz felvételéhez, ilyenkor ugyanis kedvezőbb díjazásra számíthatunk. Ezen felül az utazási szezonban több banknál találkozhatunk készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményekkel, akciókkal. Az is előfordulhat, hogy a kinti pénzfelvétel bizonyos darabszámig teljesen ingyenes.

Milyen árfolyammal számolhatunk?

Abban az esetben, ha forint alapú kártyánkkal euróban vagy amerikai dollárban végzünk tranzakciót, akkor - akár a valuta árfolyamnál kedvezőbb - az elszámolás napján a kibocsátó bank által meghatározott első deviza árfolyamon történik az átváltás. Az egyéb pénznemben végzett tranzakciókat az adott nemzetközi kártyatársaság számítja át euróra, amelyet a bank az elszámolás napján érvényes aznapi első deviza árfolyamon számít át forintra.

Azt sem szabad elfelejteni...

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni bankkártyánkkal. Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről. Továbbá ajánlott egy ésszerű napi limit beállítása, ezzel minimalizálhatjuk veszteségünket, ha illetéktelen kezekbe kerülne bankkártyánk.

Loading...
Címkék:
pénz, utazás, bankkártya, biztonság, külföld, ingyenes pénzfelvétel,