Tudtad? Kifizetik, ha bölcsibe, oviba viszed reggel a gyereket!

Pénzcentrum2016. január 13. 14:31

A 2016-tól érvényben lévő új szabályozás szerint a munkavállaló - lakhelyétől függetlenül - már akkor is kaphat benzintámogatást, ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van. De akad más változás is az utazás költségtérítésének törvényi hátterében. Mutatjuk a részleteket.

2016. január elsejével változott az utazás költségtérítésének törvényi háttere. Az új szabályozás szerint egyrészt már a regionális járatokra is érvényesíteni lehet az ún. bérletkedvezményt. Így most az alábbi közlekedési eszközökre lehet támogatást igényelni a munkáltatóktól:

  • elővárosi busz
  • HÉV
  • távolsági busz (országos)
  • hajó, komp vagy rév használata
  • határon átmenő, belföldi országos közforgalmú vasút 2. osztályon
  • regionális járatok
Regionális vs. elővárosi

Regionális személyszállítási szolgáltatás: a belföldi személyszállításnak az a része, amely valamely megyén belül vagy a megyehatár átlépése esetén legfeljebb 100 km távolságra történik és nem minősül elővárosi személyszállításnak.

Elővárosi személyszállítási szolgáltatás: a főváros vagy megyei jogú város és annak legfeljebb 70 km-es vonzáskörzetébe tartozó település között végzett személyszállítási szolgáltatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

>>> További fogalmak a Volán honlapján

Autóval jársz dolgozni?

A 2016-tól érvényben lévő új szabályozás másik fontos újítása, hogy az eddigiek mellett a munkavállaló - lakhelyétől függetlenül - már akkor is kaphat benzintámogatást, ha munka előtt és után autóval hurcolja a gyereke(ke)t bölcsődébe, óvodába. Így az idei évtől az alábbi esetekben jár(hat) a munkavállalónak benzintámogatás:

  • ha a lakóhelye vagy a tartózkodási helye között nincs olyan tömegközlekedési lehetőség, mellyel eljuthat a munkahelyére
  • ha olyan munkarendben dolgozik a dolgozó, hogy csak jelentős várakozással vagy egyáltalán nem tudja használni a közösségi közlekedést
  • ha munkavállaló olyan fogyatékkal él, vagy mozgáskorlátozott és ennek eredményeképpen nem tudja használni a tömegközlekedést
  • ha óvodás vagy bölcsődés gyereke van
A munkavállaóknak szóló utazási költségtérítés lehetőségéről (köztük arról, hogy pontosan kik vehetik igénybe, mekkora támogatás jár, stb.) első körben a munkáltatónknál, másodsorban pedig a helyi önkormányzatnál, vagy a NAV-nál érdemes érdeklődni.
Loading...

Címkék:
utazás, utazási kedvezmény, költségtérítés, munkavállaló,