Érdemes vigyázni: taxishiénák fenyegetik az utasokat

Magyar Nemzet2016. január 6. 09:00

Nemrég taxishiénák ütöttek meg egy hivatalos utasszervezőt a ferihegyi repülőtéren. A feketén fuvarozó sofőrök papíron nem is dolgozhatnának, kiszűrésükre több törvényt is hoztak már a közelmúltban, de hiába - írja a Magyar Nemzet.

A hatóságok képtelenek megküzdeni a feketén fuvarozó sofőrökkel, ráadásul a szabályozás némely esetben pont a szürke és a fekete zóna szereplőit segíti. A legtöbbször akár harmincöt-negyven eurót kérnek már előre egy fuvarért, ami akár négy-ötezer forinttal is megrövidítheti az utast. De előfordul olyan is, hogy a taxishiéna megérkezve közli az utassal, hogy a tarifa fejenként értendő. Ha pedig a turista sokallja az összeget, nem ritkán meg is fenyegetik.

Hiába a rendelet vagy a nagy rendszabályozásként meghirdetett 2013-as taxistörvény, a betartásukra rendeltetett hatóságok vagy létszámhiánnyal küszködnek, vagy folyamatos átszervezés alatt állnak, a BKK csak azokat a taxisokat tudja ellenőrizni, akikkel szerződést kötött. A Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig a fogyasztóvédelemmel közösen ellenőrzi "a rendeletben előírt feltételek meglétét, valamint a közterület használatára és az áralkalmazásra vonatkozó előírások megtartását a taxiállomásokon", mindezt próbautazások során. Csakhogy a lap információi szerint mindössze öt ellenőrük van erre a feladatra.

Címkék:
utazás, taxi, repülőtér, tarifa,