Ónos eső és havazás jön: itt a figyelmeztetés

Pénzcentrum2016. január 4. 13:30

Hétfőn nyugat felől havazás várható, amely a délutáni órákra a Dunától keletre eső területekre is átterjed. Az ország délnyugati részén 5 cm feletti hó is hullhat, a délnyugati határ közelében és a Mecsek térségében akár a 10 cm-t is elérheti a friss hó mennyisége - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A kezdetben még kevésbé felhős helyeken is fokozatosan megvastagszik a felhőtakaró, de északkeleten délelőtt lehet néhány órás napsütés. Már délelőtt nyugat felől egyre többfelé havazás kezdődik, a Dunától keletre inkább a nap második felében számíthatunk hóesésre. Késő estig legtöbb helyen pár centiméternyi friss hó valószínű, de a Dunántúl déli felében kisebb körzetekben 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein pedig lehetnek olyan helyek, ahol nem alakul ki összefüggő hótakaró.

A fokozatosan megélénkülő délkeleti szelet a Győr-Baja vonal kb. 150 km széles sávjában erős lökések kísérhetik, és ezen a területen - amint hóréteg alakul ki - a szél a havat is hordhatja. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul. Késő este általában -4, -9 fokra számíthatunk, de az ország nyugati részén, ahol esetleg kis területen már szakadozhat a felhőzet, -10 foknál is hidegebb lehet.

KATTINTS! Friss, folyamatosan frissülő időjáráshíreket itt találsz

Hétfőn és kedden napközben a Dunántúl északi felében a megélénkülő vagy esetleg megerősödő (35-45 km/h) délkeleti szél kismértékű hóátfúvást okozhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kedden a nap második felében nyugat felől ismét csapadékra kell számítani: az Észak-Dunántúlon hóra, a Közép- és Dél-Dunántúlon jellemzően fagyott esőre és ónos esőre kell számítani. Fagyott eső főként az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban esélyes, ónos eső a délebbi megyékben, illetve ~4-500 m fölött valószínű.

Címkék:
utazás, időjárás, fagy, hideg,