Hatalmas üzlet: rengeteg magyar megy ide minden nyáron

Pénzcentrum2015. szeptember 24. 15:34

A kisebb településeken is egyre inkább megéri fesztiválokat szervezni: a piac sajátossága, hogy azok a rendezvények is sikeresek tudnak lenni, amelyek "csak" néhány ezer látogatót vonzanak.

Megállíthatatlanul dübörög a fesztiválpiac Magyarországon: bár a hazai rendezvényeknek részben az egyre növekvő számú fesztiválok, részben a külföldi (jellemzően könnyűzenei) események is egyre nagyobb konkurenciát jelentenek, a fesztiválokat évről-évre egyre többen látogatják.

Mint azt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Lobenwein Norbert, a VOLT, a Balaton Sound, és a Nagyon Balaton főszervezője elmondta, erősebb szezont zártak, mint a korábbi években. A balatoni nyarat meghatározó fesztiválsorozat, a Nagyon Balaton például a tavalyi félmilliós látogatószámát jócskán túlszárnyalva idén 800 ezer látogatót vonzott a magyar tengerhez.

Lobenwein szerint sokat változott a piac az elmúlt években: tisztul a fesztiválpiac, kevesebb szervező magasabb minőséget tud nyújtani a látogatóknak. Ugyanakkor tömegesen jelentek meg olyan látogatók, akik tíz évvel ezelőtt még távol tartották magukat hasonló rendezvényektől. A fesztiválok tehát divatos szórakozási formát jelentenek, hatalmas tömegeket vonzanak, erőteljesen meghatározzák a magyar turizmust is.

A fesztiválszervezők kerekasztalának egyik résztvevője, Miklósvölgyi Péter, a debreceni Campus főszervezője elmondta: náluk is jelentős növekedés mutatkozik, a tavalyi évhez képest 40(!) százalékkal több látogatójuk volt, közülük sokan a határon túlról, illetve más régiókból érkeztek. Ez részben annak is köszönhető, hogy a régió egyik nagy szereplője, a tokaji Hegyalja az idei évben - szervezési problémák miatt - elmaradt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelentősen meghatározzák a települést

Zamárdiban már három fesztivált is rendeztek idén nyáron: a Balaton Sound mellett augusztus végén a B My Lake és a Strand is helyett kapott a balatoni település szabadstrandján. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere beszámolt arról, hogy a 3 ezer fős "őslakosság" és a 15-20 ezres nyaralótulajdonosi közösség mellett a Balaton Sound idején százezres tömeg jelenik meg a városban. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak a településen tudnak kiadni minden szobát, a parttól legmesszebb levőket is, hanem a környező városokban is minden szabad helyet megtöltenek a látogatók. Érdekes trend, hogy az évtizedek óta piacképtelen szálláshelyek is kiadhatóak a fesztiválok idején.

A polgármester szerint Zamárdi lakóinak túlnyomó többsége már pozitívan áll a fesztiválhoz, a helyi közösség részéről mostanában nem kap kritikát a hangos zene, inkább a hatalmas tömeget kritizálják. Ugyanakkor több más településről, köztük az északi partról is kapnak kritikát a hangerő miatt.

Címkék:
utazás, fesztivál, sziget, volt fesztivál, balaton sound, lobenwein norbert,