Idén a legtöbben ezért nem mentek nyaralni

Pénzcentrum2015. szeptember 22. 19:02

A magyarok leginkább pénzügyi okokból nem mentek nyaralni, a magasabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók nagyrésze pedig azért, mert nem volt rá idejük.

A megkérdezett emberek 69 százaléka már volt vagy készült nyaralni szeptember elejéig, 22 százalék biztosan tudta, hogy idén elmarad a családi vakáció - derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu nyáron elvégzett kutatásából. Az online felmérés szerint

a munkavállalók harmada 50.000 Ft alatt szerette volna kihozni a nyaralás teljes költségvetését, az 50 és 100 ezer forint közötti rendelkezésre álló összeget pedig a válaszadók 27 százaléka jelölte meg.

A megkérdezettek mindössze 7 százaléka engedhette meg magának a 300 ezer forint feletti nyaralást. A leggyakoribb ok, amiért az emberek nem mennek kirándulni pénzügyi eredetű, a válaszadók 52 százaléka ezt jelölte, míg a munkahelyi leterheltség a válaszok 31 száazlékában szerepelt. A legtöbben Magyarországon, víz mellett nyaralnának, 29 százalék külföldi tengerparthoz menne, 20 százalék otthon a természetben pihenne, míg van akinek a külföldi városnézés volt a cél.

A nyaralás kérdése szorosan összefügg a fizetés nagyságával. Azok a dolgozók, akik havi jövedelme nem éri el a bruttó 200 ezer forintot, nagyobb valószínűséggel nem mennek nyaralni: a válaszadók 28 százaléka biztosan nem. Ebben a jövedelmi sávban nagyobb azok aránya is, akik a pénzügyi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak a kirándulást, viszont 54 százalékuk 45 ezer forintnál többet egyébként sem tudna rááldozni.

Havi 350 ezer forintos jövedelem fölött a válaszadók háromnegyede biztosan nyaralt idén, legtöbbjük pedig 50 és 100 ezer forint közötti összeget tudott rá elkülöníteni. Ebben a jövedelmi sávban csupán 18 százalék biztosan nem nyaralt, jelentősen kisebb azok aránya is, akik pénzhiány miatt nem mentek kirándulni, leggyakoribb okként ugyanis a munkahelyi leterheltség  és a családi körülmények szerepeltek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekesség még, hogy a kutatásából az is kiderült, a hölgyek jobban tudnak spórolni: 35 százalékuk ugyanis 45 ezer forint alatt kihozná a nyaralást, a férfiaknál ez az arány 25 százalék, míg 300 ezer forint fölött a férfiak 10 száazléka a költene, a nőknél pedig csupán 5 százalék.

Címkék:
karrier, utazás, fizetés, nyaralás,