Alig használják az M6-os autópályát

Napi.hu2015. szeptember 9. 08:35

Tavaly többet használták autóikat a magyarok, főként az autópályák forgalma nőtt. Az évente egy vagyonba kerülő M6-oson így is csak lézengenek az autók, pláne a Budapesttől legtávolabbi szakaszokon - írja a Napi.hu.

A reáljövedelmek emelkedése, az olcsóbb üzemanyag és a felpörgő használtautó-import egyszerre magyarázza azt, hogy tavaly nőtt Magyarország közútjainak forgalma. A gépjárművek összesített futásteljesítménye országos átlagban 3,8 százalékkal nőtt, ezen belül a személygépkocsi-forgalom 4,7 százalékkal emelkedett, a tehergépkocsi-forgalom 0,1 százalékkal csökkent 2013-hoz képest a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint.

Ez a növekedés sem volt elég ahhoz, hogy a költségvetésnek évi több mint százmilliárd forintba kerülő, ppp-konstrukcióban épült autópályák egyikén, a Budapestet Péccsel összekötő M6-oson érdemi forgalom folyjon. Itt az átlagos napi forgalom - ún. személygépkocsi egységben számolva - csupán 10,5 ezer darab volt.

Ez azt jelenti, hogy az M6-os legtöbb szakaszán a kapacitáskihasználtság 10-20 százalék közötti, de Tolnában van példa 10 százalék alatti értékekre is, miközben a maximumot a fővárosi bevezető egyik szakasza jelenti, 36 százalékkal.

Címkék:
utazás, autópálya, autópályamatrica,