Nagy változás jön a magyar utakon: sokakat érint

Pénzcentrum/InfoRádió2015. augusztus 29. 17:01

Fapados autópályák épülhetnek először Egernél, Kaposvárnál és Békéscsabánál - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Ezek az utak csökkentett műszaki paraméterekkel rendelkeznek majd; például nem lesznek leállósávok - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Elmondta: azért fontos hozni egy új útkategóriát, mert amikor kiadja a közbeszerzés során a tervezési munkát a beruházó, világossá kell tenni, hogy milyen munkát kér, és annak milyenek a műszaki paraméterei. Így lehetőség nyílik arra, hogy szintbeli csomópontokat is tervezzenek, és arra is lehetőség nyílik, hogy a települések környékén jelzőlámpás forgalomirányítás történjen, illetve szeretnénk csökkenteni - nyilvánvalóan az ésszerűség határain belül - a felüljárókat. Megvizsgáljuk, hogy hol lehet összekapcsolni a vadátjárókat a mezőgazdasági felüljárókkal. Szeretnénk ezzel csökkenteni a költségeit - hangsúlyozta Tasó László.

Ezt természetesen csak egy határig lehet és szabad, hiszen a műszaki paraméterek az úttest tekintetében korlátoznak bennünket. Például fél méterrel lehet szűkíteni a középső fizikai elválasztó sávot - ez is egy költségcsökkentést jelent.

Fontos, hogy most semmi esetre sem építünk burkolt leállósávot - egyébként van, ahol van -, de valamennyi útnál meghagyjuk a lehetőségét, hogy továbbfejlesszük teljes értékű autópályává

- tette hozzá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Címkék:
utazás, autópálya, változás, fapados, forgalomirányítás,