Félted a bankkártyád? 7 tipp, amivel teljes biztonságban lesz

Pénzcentrum2015. augusztus 16. 13:04

Gyakran hallunk a hírekben bankkártyás visszaélésekről: klónozás, PIN-kód megszerzése, illetéktelen fizetés a neten... a módszerek és a trükkök folyton változnak, de van néhány aranyszabály, amivel megelőzhetjük, hogy lenyúlják a pénzünket.

Mit tegyünk, ha csalásra gyanakszunk?

Azonnal hívjuk fel azt a bankot vagy pénzintézetet, amely a kártyánkat kibocsátotta! Bankunk valószínűleg a kártya letiltását javasolja, és küld egy új kártyát. Ellenőrizzük, hogy a bank helyesen tudja-e levelezési címünket - javasolja a MasterCard.

Ha nem vesztettük el kártyánkat, azonban olyan vásárlásokat észlelünk (bankszámlakivonaton vagy SMS visszajelzés alapján), amelyet nem mi kezdeményeztünk, haladéktalanul jelentsük telefonon a banknak a csalást, és kérjünk új kártyát!

Előfordulhat az is, hogy bank keres meg minket egy adott, vagy több bankkártyás tranzakció részleteinek egyeztetésére. Ilyen esetben mindig győződjünk meg arról, hogy valóban bankunkkal beszélünk-e, és csak ezt követően válaszoljunk a kérdésekre.

Védjük adatainkat!

Az adathalászat gyakori csalási forma, mely gyanútlan áldozatoktól gyűjt hitel-, vagy betéti kártyákkal kapcsolatos személyes információt, adatokat. A csalók személyes vagy pénzügyi információ megszerzésére törekedhetnek rossz szándékú emailek, szöveges üzenetek, telefonhívások vagy közösségi oldalakon történő megkeresések küldésével. Az ilyen csalárd küldemények gyakran hivatalosnak tűnnek, hiszen azoknak a valós vállalatoknak az arculati elemeit, logóit használják, melyekkel a kártyabirtokos kapcsolatban van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos, hogy a kártyatársaság soha - sem emailben vagy más módon - nem kéri a kártyabirtokosok személyes, vagy kártyára vonatkozó adatait pl.: név, keresztnév, kártyaszám, lejárati dátum vagy számlaszám. Ha ilyen levelet kapunk, semmiképpen ne válaszoljunk, ne adjuk meg személyes adatainkat, ne nyissuk meg az üzenetekben talált linkeket vagy csatolt fájlokat.

A kártyával történő visszaélések elkerülése érdekében az alábbi óvintézkedéseket tehetjük:

  • Amint kézhez kapjuk, írjuk alá új kártyánkat
  • A kártyához tartozó PIN kódot tartsuk elkülönítve a kártyától, mások által nem ismert helyen
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy megvan-e a kártyánk
  • Tartsuk fejben a PIN kódot
  • Kártyás, on-line vásárlás előtt tájékozódjunk a kereskedőről
  • Soha ne adjunk ki olyan, bankkártyájával kapcsolatos információt, amelyről tudjuk, hogy azt bizalmasan kell kezelni
  • Soha, senkinek ne adjuk meg az on-line számlánkhoz vagy az internetes szolgáltatóhoz használt jelszót

Címkék:
utazás, bankkártya,