Így nyúlhatják le a pénzed, ha külföldön használod a bankkártyádat

Pénzcentrum2015. július 23. 14:05

Ma már alig találunk olyan kedvelt nyaralási célországot, ahol gondot jelent a kártyával történő vásárlás vagy készpénzfelvétel. Így nem véletlen, hogy egyre többen veszik elő a plasztikot a nyaralás alatt. De milyen veszélyeket rejt magában a külföldi kártyahasználat? A határon túl is fizethetünk érintés nélkül?

Nemcsak belföldön, hanem külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bankkártya-használat a magyar lakosság körében. Jellemzően a nyári szezonban többen veszik elő a kártyájukat az idegen országokban, ugyanis a nemzetközi kártyatársaságok termékei világszerte elterjedtek és külföldön is nagyszámú elfogadóhelyen használhatóak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint magyar kibocsátású kártyákkal 2010-hez képest 2014-ben kétszer annyi vásárlási tranzakciót bonyolítottak le külföldön a forgalom közel 80 százalékos növekedése mellett, míg a készpénzfelvételek száma nem változott.


Érintés nélkül is fizethetünk

Az érintésmentes technológia térhódításának köszönhetően külföldön is folyamatosan bővül azon elfogadóhelyek száma, ahol használni tudjuk az erre a funkcióra alkalmas bankkártyánkat. Nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is növekszik azon terminálok száma, ahol a PayPass/PayWave funkciót, és a hasonló szabvány szerint működő mobiltárcát is használni tudjuk.

Mennyire biztonságos?

Amikor külföldön használjunk bankkártyánkat, akkor ugyanazokon a szigorú biztonsági ellenőrzéseken megy keresztül, mint a belföldi használat esetén. Így a külföldi kártyahasználat ugyanolyan biztonságos, mint a Magyarországon végzett vásárlás vagy készpénzfelvétel

 - tudta meg Pénzcentrum a OTP Banktól.

Bankunknál általában bejelenthetjük, hogy hová utazunk, abból a célból, hogy erősebb monitorozást használjanak a kártyánkra. Továbbá a pénzintézetek nyilvántartanak kockázatosabb országokat, ezek szezonálisan változhatnak. A bankok ismerik ezeket a szezonálisan fellépő kockázatokat, és megfelelő monitorozással ezeket nyomon is követik.

A biztonságos kártyahasználat szabályai

  • Vásárlásnál ne engedjük, hogy a bankkártyánk kikerüljön látókörünkből.
  • Az adott tranzakció összegét mindig ellenőrizzük le, mielőtt azt jóváhagynánk PIN kódunkkal, illetve ellenőrizzük le a bizonylaton szereplő összeget az aláírás előtt.
  • Fizetésnél figyeljünk arra, hogy ne felejtsük ott kártyánkat a kereskedőnél.
  • Senkinek ne adjuk meg a PIN kódunkat.
  • Soha ne tartsuk egy helyen PIN kódunkat a kártyánkkal.

  • Indulás előtt ellenőrizzük a bankkártyához tartozó napi darabszám és összeglimiteket.
A bankkártya használata minden esetben biztonságosabb, mint a készpénz használata. A készpénzzel szemben a kártya kényelmesebb, könnyebben elrejthető, PIN kód védi és egy telefonhívással letiltható

- válaszolta a megkereséséünkre az FHB Bank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezekre különösen figyelj

A leggyakoribb átverések közé tartozik, amikor az étteremben fizetésnél a pincér elviszi a bankkártyánkat, vagy a boltban fizetésnél egy kisebb kamera megjegyzi bankkártya adatainkat. Nem érdemes nyilvános internetkávézóban sem használni az internetet, hiszen akkor könnyedén hozzáférhetnek az adatainkhoz, de akár az is előfordulhat, hogy egy ATM-nél másolják le bankkártyánkat.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

A kártya elvesztése esetén fontos, hogy mihamarabb jelezzük a problémát bankunk felé, hogy ne lehessen visszaélni bankkártyánkkal. Az ehhez szükséges értesítendő telefonszámot ezért mindenképpen vigyünk magunkkal. Fontos tudnunk, előfordulhat, hogy a bank ügyfélszolgálata külföldről más telefonszámról érhető el, mint belföldről.

További fontos tudnivalókat a külföldi kártyahasználatról ITT olvashatsz.

Címkék:
vásárlás, utazás, bankkártya, külföld,