Ezzel az alkalmazással védheted a pénzed a fesztiválokon

Pénzcentrum2015. július 17. 15:02

A magyar fesztiválok többsége már készpénzmentes, vagyis érintőkártyával fizethetünk, amit a fesztiválon válthatunk ki és tölthetünk fel. Az eddigi nagyobb rendezvényeken is sikeres volt a Festipay fizetési megoldása, de vajon milyen eszközökkel fogunk tudni fizetni jövő nyáron?

Már egyre több fesztivál készpénzmentes, azaz a fesztiválszervező által kibocsátott plasztik kártyákkal lehet fizetni. Számos hazai fesztiválon (Sziget, Volt, Balaton Sound, EFOTT, Everness stb.) évek óta NFC technológián alapú chip kártyás fizetési rendszer van, ennek köszönhetően rövidebbek a sorok egyszerű a fizetés. Persze ez nem minden esetben ilyen egyértelmű, hiszen Európában volt már rá példa, hogy összeomlott a kártyás fizetési rendszer. Így történt ez idén az angliai Download fesztiválon, ahol több ezer fesztiválozó étlen és szomjan maradt.

Ennyit költöttünk idén

Jó néhány éves tapasztalattal a hátunk mögött látjuk, hogy egy készpénzmentes fizetési rendszer üzemeltetésénél elsődleges szempont a megbízhatóság és rugalmasság, egy fesztiválon élesben nem lehet hibázni, nem állhat le a rendszer, fel kell készülni minden eshetőségre

 - mondta el a Pénzcentrumnak a Balaton Soundon Rőfös-Horváth Zsolt, a Cardnet Zrt. kereskedelmi vezetője.

Az idei évben mind a VOLT fesztiválon, mind a Balaton Soundon nőtt a Festipay és a PayPassos kártyás fizetések száma.

A kiadott kártyák száma a soproni rendezvényen 12 százalékkal nőtt, míg a Soundon egy százalékos csökkenést mutat, de ennek valószínűleg az volt az oka, hogy a balatoni rendezvényen sokan inkább a PayPassos kártyájukat használták.

Egyre többen tartják meg a kiváltott kártyájukat, ez valószínűleg azért is van így, mert míg a tavalyi fizetőeszköz a 2014-es fesztiválokon volt érvényes, addig az idei kártyánkat még idén felhasználhatjuk a Sziget fesztiválon, illetve akár a jövő évi VOLT-on, Balaton Soundon és Szigeten is. A most megjelent Festipay okostelefonos alkalmazásba regisztrálva visszakereshetjük, hogy milyen tranzakciókat végeztünk a kártyával, ill. az alkalmazásban egyben le is tilthatjuk a kártyát, ha elveszítettük.

A beregisztrált kártyák száma egyébként jelentősen visszaesett mind a két fesztiválon, vagyis egyre kevésbé figyelünk a kártyánk biztonságára. Volt olyan tranzakció, ami tavaly óta szinte semmit sem változott, így a feltöltések száma és ezen belül a készpénzes és bankkártyás feltöltések száma is csak minimálisan tértek el a tavalyi értékektől.

A PayPassos bankkáryás tranzakciók száma egyébként mind a két fesztiválon növekedést mutatattak, ami a kártyák szélesebb elterjedését mutatja. Míg tavaly a vásárlások mintegy 8,6 (VOLT), illetve 3 (Balaton Sound) százalékát bonyolították ilyen kártyával, addig idén már 15 (VOLT), illetve 6,7 (Balaton Sound) százalék volt ez az arány Ez 91, illetve 133 százalékos növekedést jelent tavaly óta.

Itt a kártyás alkalmazás

Az idei évtől már működik a Festipay alkalmazás, amit már a most zajló EFOTT-on is elérhetünk, ebbe az applikációba regisztrálhatjuk a Festipay kártyánkat.

A regisztráció után lehetőségünk van lekérdezni a feltöltéseket és a fizetéses tranzakciókat egyaránt, illetve ha elveszítjük a kártyánkat, akkor egyszerűen le is tudjuk tiltani a kártyánkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
utazás, volt fesztivál, balaton sound, festipay, pay pass,