Ha Horvátországba indulsz, erről ne feledkezz meg

MTI2015. június 15. 12:35

Horvátországban stabil a biztonsági helyzet, a terrorizmus veszélye csekély, de a potenciális fenyegetettség fennáll - hangsúlyozta most nyilvánosságra hozott jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA).

A beszámoló szerint tavaly hat horvát állampolgárról derült ki, hogy az Iraki és Szíriai Iszlám Állam (ISIL) területén tartózkodott, közülük ketten a terrorista szervezet soraiban is harcoltak.

A SOA figyelmeztetett, hogy a régióban továbbra is emelkedett azoknak a száma, akik csatlakoznak az iraki és a szíriai harcokhoz. A legtöbben Boszniából, Koszovóból, Szerbiából (főleg a Szandzsák vidékről) és Macedóniából léptek be a dzsihadistákhoz, 2012-ben összesen 600. Közülük többen meghaltak, de vannak olyanok is, akik hazajöttek.

A veszélyt az ügynökség visszatérőkben látja, azokban, akik hazatértek a harcterekről, katonai kiképzést kaptak, radikalizálódtak és tele vannak a háború traumatizáló élményével. A volt harcosok továbbra is kapcsolatban állnak a terrorista sejtekkel, és végrehajtói vagy segítői lehetnek egy terrortámadásnak.

A tanulmány megemlítette, hogy a környező országokban továbbra is aktívak a "csetnik" (szerb radikális) szervezetek, valamint hogy a jobboldali és baloldali szélsőséges nézetek való egyének Horvátországban kevesen vannak és rosszul szervezettek. A jelentés beszámolt arról, hogy a SOA továbbra is figyelemmel kísérik a külföldi titkosszolgálatok tevékenységét az országban. Kitért az ukrán helyzetre is, és úgy fogalmazott, hogy hosszú távú válságra lehet számítani.

Címkék:
utazás, nyaralás, horvátország,