Mindenki nyaralni megy: csúcson a szállodák, az utazási irodák

Világgazdaság2015. május 12. 10:15

Évek óta nem látott fellendülés várható mind a bel-, mind a külföldi turizmusban.

Nyáron Görögország, Dél-Olaszország és Törökország lehet a sláger, de a márciusi terrortámadás ellenére nem omlott össze a tunéziai piac sem - derül ki a Világgazdaság körképéből.

A KSH legfrissebb adatai szerint nőtt a belföldi vendégéjszakák száma és a szálláshelyek árbevétele, az utazási irodák pedig részben az árfolyam-garanciának köszönik, hogy pörögnek az előfoglalások.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a szállodákban folytatódott a kiemelkedő, 2014-ben kezdődött növekedés. A szakember az első negyedéves eredmények alapján jó évre számít. Felhívta a figyelmet arra is: az átlag szobaár 7 százalékkal, 15600 forintra emelkedett. A legnagyobb növekedést a szállodák az ötcsillagos kategóriában tudták elérni, de szép eredményt könyvelhettek el a négycsillagos- és a gyógyszállodák is.

Január elejétől április végéig évek óta nem látott foglalásdömpinget tapasztaltunk, tavaly ugyanis sokan megégették magukat azzal, hogy várták-várták a nagyon alacsony díjjal futó last minute utakat, de azok nem jöttek. Nagyon erős szezonra számítunk ebben az évben. Eddig több mint 30 százalékkal több foglalást regisztráltunk, mint tavaly a hasonló időszakban. Favoritnak a charterjáratok, a mediterrán országok számítanak, de szépen telnek a városnéző buszjárataink is

- mondta Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák vezérigazgató-helyettese.

Címkék:
utazás, szálloda, turizmus,