Hol adjunk borravalót? Mennyit adjunk? Hol kötelező?

Pénzcentrum2015. május 10. 07:02

Nyaralásnál, külföldi utazásnál sokan elbizonytalanodnak az éttermekben, kávézókban: mennyi borravalót illik adni az adott országban? Segítünk.

Sokszor nem egyértelmű, mennyi borravalót illik adni a vacsora végén, vagy egy gyorsan elfogyasztott kávé után az étteremben. Külföldi utazásnál még nehezebb a helyzet: más ország, más szokások.

Budapesten is vannak például olyan vietnami éttermek, ahol látványosan nem akarják elfogadni a jattot, de a világ legtöbb országában azért elvárt az 5-10-15% plusz a számla végén. Az utazóknak érdemes figyelni arra, hogy egyre több olyan ország van, ahol már hozzáadják a számla végösszegéhez a szervizdíjat: ez azt jelenti, hogy akár fillérre pontosan is adhatjuk a végösszeget.

Hogy kell okosan borravalót adni? A sztárséf elárulta - KATTINTS!

A Pénzcentrum most 60 országban nézte meg, mik a jellemző borravaló-adási szokások. Az információkat a világ egyik legnagyobb utazási portáljáról, a Tripadvisor-ról gyűjtöttük.

A térképen a + jelre kattintva közelebbről is megnézhetjük az egyes kontinenseket. Természetesen olvasóink véleményét, tapasztalatait is várjuk fórumunkban és a PénzcentrumFacebook-oldalán.

Loading...

Címkék:
vásárlás, utazás, étterem, szervizdíj, borravaló,