Így alakulhat át Budapest Tarlós tervei szerint

Napi.hu2015. április 28. 09:01

Unós pénzből szeretné finanszírozni a fővárosi önkormányzat a Duna-partok rendbe tételét; egy új nemzetközi hajókikötőt is kialakítanának. A vizsgált forgatókönyvekben szerepel a rakpart közúti forgalmának korlátozása. A cél az, hogy a gyalogosok nagyobb mértékben vegyék át az uralmat a Duna-parton, míg az autóforgalom visszaszoruljon - részben a dugódíj bevezetésével - írja a Napi.hu.

A tervek szerint a Parlament és a Fővám tér közötti szakaszt alakítanák át. A javaslat szerint a cél az, hogy közvetlen kapcsolat létesüljön a Belváros és a Duna-part között, a gyalogosközlekedés mind keresztirányban, mind észak-déli irányban akadálymentes legyen.

Az elképzelés szerint a Duna-parti sétány így a felső-rakparti korzó, illetve a belvárosi sétálóutcákhoz közvetlen kapcsolódhatna.

A nyertes pályázóval a kiírás szerint hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében szereződnének a tervek elkészítésére.

A kivitelezés újabb forgalmi dugókat fog okozni a fővárosban - így most a közgyűlési határozati tervezet felhívja a figyelmet, hogy a beruházás kivitelezését össze kell hangolni a Lánchíd tervezett felújításával, a 2-es villamosvonal rekonstrukciójával, a Széchenyi tér "megújításával". A tervek szerint a cél az autós forgalom csillapítása: jelenleg az autós forgalom 2x1 sávon bonyolódik, leszámítva a Lánchíd és az Erzsébet-híd között pár száz métert, ahol az északi irányú forgalom két sávot használhat.

Az autók helyét épp ezen a szakaszon a gyalogosok és a kerékpárosok vennék át, vagyis sétány és kerékpárút épülhetne.

Korábban megvizsgálták a rakpart lezárását, illetve egyirányúsítását is - ám ezeket a lehetőségeket a tervpályázat elveti. A leendő tervezőknek 2x1 sávval kell számolniuk - ugyanakkor a parkolóhelyek száma csökkenhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Duna budapesti szakaszán található kikötőket is korszerűsítenék, ráadásul a magánkézben lévő kikötőhelyeket a BKK kezelné ezentúl. A hajóállások helyéta tervek a Bálna és a Petőfi híd közé álmodták újra. 

 

Címkék:
utazás, Budapest, duna, tarlós,