Így utazd körbe a Földet a lehető legolcsóbban

Pénzcentrum2015. április 11. 13:00

Ha egzotikus, távoli helyekre szeretnénk eljutni, rengeteget kell spórolnunk. A reülőjegyet olcsóbbá tehetjük, ha okosan foglalunk, azonban még mindig tengernyi kiadás vár ránk: például a biztosítás, a szállás, és valamit ennünk is kell. Szerencsére ez utóbbi kettő költségeinek csökkentésén is ügyeskedhetünk, mutatjuk, hogyan!

A világ számos pontjára eljuthatsz, ha sikerül összespórolnod a reülőjegyet oda és vissza. Hiszen a szállás és az ellátás sok esetben ingyen van, vagyis nem teljesen, meg kell dolgoznod valahogy érte. Persze egyik lehetőség sincs teljesen ingyen. Kell indulótőke, hiszen a kiutazást neked kell állni, és biztos lesznek helyi kiadásaid is. De a Budgettravel.com trükkjeivel jócskán lecsökkentheted utazási kiadásaidat.

Add el az időd és a munkád lakhelyért!

Számos gyűjtőoldal található a neten (például a HelpX.net, vagy a WorkAway.info), ahol ingyen szállás ajánlatok között böngészhetsz. Fel kell ajánlanod az időd és a munkád lakhatásért cserébe, és még ellátást is kapsz. A célországok között olyanok szerepelnek, mint Ausztrália, Új-Zéland, Argentína, Dél-Afrika, Costa Rica, Thaiföld, Írország, Amerika, vagy éppen Kanada. A személyes beszámolók szerint egyszerű módja ez a tapasztalatszerzésnek és a barátkozásnak is, hiszen a fogadó intézményekben dolgozókkal, a helyiekkel együttműködve kell egy-egy projekten dolgozni. Találni munkát többek között farmokon, gazdaságokban, lehet állatokkal foglalkozni, vagy egyéb helyi könnyű fizikai munkák közül is választhatsz. Általában az ajánlatokat gyűjtő honlapokon személyesen kell felvenni a kapcsolatot azokkal, akiket vendéglátóinkul szeretnénk, velük kell megbeszélni, miben lehetünk a segítségükre.

Vigyázz mások házára!

Bébiszitterekről, kutyasétáltatókról mindenki sokat hallott már. De ugyanígy léteznek ház felvigyázók is, akik addig laknak mások házában, amíg ő nyaral, vagy hosszabb időt munkaügyben kell külföldön töltenie. Így a szállás adott, van konyha, ahol főzhetünk magunknak, így olcsóbban kihozhatjuk az ellátást, mintha szállodai kosztra kellene költenünk. Sok ezeket a lehetőségeket népszerűsítő honlap van (TrustedHousesitters.com, House Sitters America, Mind My House). Érdemes minél többre regisztrálni, mert a rendszer úgy működik, hogy az adott ingatlantulajdonos választ ki minket házőrésre, ha szimpatikusnak találja a profilunkat. Így neki nem kell aggódnia az értékei, vagy épp háziállatai miatt az utazása alatt, mi meg nyertünk ingyenszállást, akár hónapokra.

Taníts angolt külföldön!

A legtöbb helyen heti öt napon kell angolt tanítani különböző korosztálynak, cserébe szállást kap az ember, és még egy kis pénzt is mellé, amit el lehet tapsolni környékbeli utazgatásra. A világ számos pontjára el lehet így jutni, például Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Chilébe, vagy Vietnámba. Ha megfelelő nyelvtudással rendelkezel, például egy online tanfolyam elvégzésével nemzetközileg elismert bizonyítványt szerezhetsz, amivel már lehet is tanítani. Persze ez nincs ingyen, a legolcsóbb alapképzés körülbelül 60 ezer forintba kerül, a többi ennél még drágább.

Otthoncsere program

Aki látta a Holiday című filmet, tudja miről van szó. A lényeg az, hogy felajánljuk a mi lakhelyünket cserébe valaki máséért. Ő jön hozzánk, mi meg hozzá. A bizalom így garantált, hiszen biztos nem tennél kárt a vendéglátód házában, míg a te lakásod kulcsa az ő kezében van. Ilyen lehetőségeket listáz például a Knok, Love Home Swap, Intervac, HomeLink, vagy a HomeExchange weboldal. Ez utóbbinál például körülbelül 30 ezer forint az éves regisztráció. Regisztrációd során egyébként rögtön beállíthatod, hova mennél szívesen. Nem csak a saját otthonodat hirdetheted meg, ha albérletben laksz, akkor is jelentkezhetsz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Önkéntesség

Ez valójában nagyon hasonló az első ponthoz, itt is az idődet és a munkádat ajánlod fel, csak épp olyan szervezeteknek, amelyek valamilyen segítő tevékenységet végeznek. Gyermekvédelem, állatmentés, természetvédelem. Vannak teljesen ingyenes programok, és van, ahol fizetni kell a részvételért. Sok ezekkel az önkéntes lehetőségekkel foglalkozó honlap már alapból eszerint teszi kereshetővé ajánlatait. Eljuthatunk így Dél-Amerika számos országába, vagy éppen Thaiföldre.

Nyári tábor

Ez a lehetőség azért jó, mert amíg a táborban gyerekekkel foglalkozol, vagy egyéb tábori munkát végzel, nem igazán költöd el azt a pénzt, amit a munkáddal megkeresel. Hiszen a szállásért és a kosztért nem kell fizetned. Utána pedig simán elutazgathatod a megkeresett pénzt, mielőtt hazajössz.

 

Címkék:
utazás, spórolás, munka,